Over Jolanda Linschooten


 

Jolanda Linschooten is allround avonturier in hart en ziel. Ze is fotograaf, filmmaker & auteur. Jolanda onderneemt avontuurlijke reizen en expedities (in de bergen, te voet, per kano of op skies), organiseert wildernistrektochten en fotografiecursussen, schrijft boeken & reportages en geeft multimedia lezingen op aanvraag. Via haar inspirerende en authentieke verhalen, in woord en beeld, nodigt Jolanda je uit om natuur anders, intenser te beleven: niet zozeer als sportieve reis met bijzondere eindbestemming maar veel meer als een ‘way of life’ waarbij de natuur ons een spiegel voorhoudt en we met minder ontdekken hoeveel meer alles eigenlijk kan worden – omdat de natuur geen ‘playground’ is maar een deel van onszelf, waarvoor we zorg moeten dragen én die we moeten respecteren omdat wij uiteindelijk zoveel kleiner zijn – omdat we ons zoveel meer verbonden voelen daarbuiten, onder die grote sterrenhemel.

Jolanda was spreekster bij Mondiavisueel, als ook op internationale podia, zoals bij het Zwitserse EXPLORA  en het Duitse HORIZONTA GRENZGANG.

Jolanda geeft presentaties in het Duits en is sinds april 2024 lid van het Duitse Geschellschaft für Bild und Vortrag (GBV, de Duitse beroepsvereniging voor lezinggevers en beeldmakers).

Ze werkt op freelance-basis voor diverse tijdschriften, waaronder National Geographic Magazine en National Geographic Traveler. Voor (het vroegere) Op Pad heeft zij jarenlang artikelen geschreven. Een overzicht van haar boeken vind je HIER.

 

Via mijn beeld, tekst en presentaties wil ik een bijdrage leveren aan de verdieping van de band tussen mens en natuur. Ik wil pleiten voor meer kennis van de natuur om ons heen, meer vertraging ook, door onszelf tijd te gunnen geleidelijk en dus grondig ervaringen op te bouwen in plaats van hapsnap-snelle-kicks waarbij de natuur niet meer dan een leuk (maar gevaarlijk) decor vormt. Ik wil een lans breken voor op eigen kracht onderweg zijn in de natuur, omdat ik geloof dat het alleen zo mogelijk is die band ten diepste te ervaren. Door ons in ruige natuur onder te dompelen, met respect maar zonder luxe, ontstaat die dimensie van klein in groot. Het is niet erg om daar een inspanning voor te moeten leveren. Misschien zelfs een voorwaarde. Want dat mier-op-een-marathon gevoel werkt verhelderend, verfrissend en ontnuchterend. Dit alles ben ik ‘de diermodus’ gaan noemen. Dat voortgaan zonder dat je hoofd vooruit of achteruit ratelt, met gespitste oren en opgeheven snuit. Mijn voeten dat tweede paar ogen. En die camera mijn derde oog. Dat soort ruige plekken, ik passeer daar alleen maar, en toch, tegelijk dat ik het vastleg – is het alsof ik er voor even hoor.

OPLEIDINGEN

  • VWO/Studie pedagogiek aan de VU/PABO/Speciaal onderwijs
  • Gevolgde cursussen: ijsklimmen / hoogalpiene bergtochten / wildwatervaren & slalomvaren van StipYaks
  • NOB ** duikopleiding
  • Opleidingen mbt safety:  gletsjerspletenredding & touwtechnieken van NKBV/ Wilderness Advanced First Aid van Outward Bound

ONDERSCHEIDINGEN

  • ‘Buitensporter van het jaar”, uitgeroepen door Op Pad in 2003
  • Bob den Uijlprijs, beste reisboek shortlist 2007, met het foto-verhalenboek ‘Poollicht’
  • Aad Struijs Persprijs, nominatie beste journalistieke productie 2009, met de Schotse Hooglanden reportage in National Geographic Adventure
  • Persprijs Wallonië 2013, met de Ardennen-reportage in Op Pad
  • ‘European Adventurer of the year’ nominatie 2016 (samen met Frank van Zwol)
  • El Mundo Abenteur & Reise Festival 2017, 3e prijs beste multimediapresentatie
  • Aad Struijs Persprijs, nominatie beste journalistieke productie print 2017 (artikel National Geogrpahic Magazine ‘Aurora borealis’)
  • Meestervertellers 2017, nominatie van de Stichting Verhalende Journalistiek (artikel National Geographic Magazine ‘Aurora borealis’)
  • WATERWALKER FILM FESTIVAL 2023 – 1e prijs categorie Seakayaking – met ‘Song of the sea‘ 

 

BOEKEN

REIZEN & EXPEDITIES

 

HARDLOOPRACES & SOLO-MOUNTAIN-RUNNING AVONTUREN

 

GEGIDSTE WILDERNISREIZEN & FOTOGRAFIECURSUSSEN 

  • 2015 – Noorderlicht fotocursusreis, Lofoten, Noorwegen (2x)
  • 2017 – idem (1x)
  • 2018 – Muskusossen foto-wintertrektocht, Dovrefjell, Noorwegen
  • 2018 – Nachtlicht fotocursusreis, Kallsedet, Zweden
  • 2018 – Noorderlicht fotocursusreis, Lofoten, Noorwegen
  • 2019 – Wildernis fototrektocht, Lyngen Alpen, Noorwegen
  • 2019 – Noorderlicht fotocursusreis, Lofoten, Noorwegen
  • 2020 – Poollicht foto-wintertrektocht op ski’s, Tromsø, Noorwegen
  • 2020 – Poollicht foto-wintertrektocht op sneeuwschoenen, Tromsø, Noorwegen
  • 2022 – Arctische Skitrektocht noordoost Groenland
  • 2022 – Noorderlicht fotocursusreis, Lofoten, Noorwegen
  • 2023 – Kanotrektocht door het Zweedse Rogen
  • 2023 – Trektocht te voet over Jamesonland & LIverpoolland, noordoost Groenland

 

Kaitumelva, Zweeds Lapland

Jolanda is getrouwd met Frank van Zwol: gediplomeerd wildernisgids en thrillerauteur. Frank geeft cursussen zoals zelf leren navigeren in de bergen, leren winterkamperen, leren kanovaren al dan niet op stromend water & winter-bushcraft. Frank schreef ‘Klem‘, ‘Het Thule-incident‘ (genomineerd voor de Schaduwprijs), ‘Niemandsland’ en ‘Schofgolf‘ (**** in de Vrij NL Thrillergids). Zijn Tom Brandt thriller-serie wordt uitgegeven door Luitingh Sijthoff. De nieuwste Tom Brandt, Van de radar, verscheen in 2020.

Als leverancier van de Ally-vouwkano, Pakcanoe, Nortik packrafts en Nortik zeekajaks geeft Frank je bij aanschaf van zo’n opvouwbare boot ook instructie (over het in elkaar zetten en het ermee wegvaren); ook kun je gratis komen proefvaren. Of vrijblijvend langskomen op een van de DemoDagen. Zie de agenda.

Samen ondernamen Frank en Jolanda expedities zoals die dwars door Alaska en over de Groenlandse ijskap; ze schreven samen het boek ‘Sup & Kanoparadijs Nederland‘. Hun project ‘Op eigen houtje’ betrof een drieluik van zelfgemaakte materialen (ski’s, sneeuwschoenen & houten canvaskano) waarmee ze de natuur van Scandinavië in trokken en aan den lijve ondervonden hoe onthaasten je complete manier van leven verandert.

Frank: Tijdens mijn tochten en expedities in Noord Europa, Canada en Alaska, ontdekte ik de enorme meerwaarde van tochten op eigen kracht door de wildernis. Je komt weer tot rust en stress verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je presteert dingen waarvan je nooit gedacht had dat je het kon. Je krijgt ruimte om je eigen leven van een afstand te bekijken, los van alle maatschappelijke en sociale verplichtingen van alledag. Je bepaalt je eigen koers en ontwikkelt zelfvertrouwen. Je beweegt je in harmonie met natuur en landschap. Fysiek en mentaal kom je weer in balans. Kortom, je wordt weer jezelf. Dit effect noem ik het wilderness-effect.

looptocht dawson-old crow,

Husky Herschel was een sledehond, geheel wit, kruising tussen Alaskan Malamute en Siberische husky; Herschel woonde in het uiterste noorden van Canada, Inuvik, in de kennel van Arctic Chalet met 30 andere sledehonden waar hij de eerste 5 jaar van zijn leven sledes trok. Tot het moment in 2009 dat Jolanda hem als ‘leenhond’ meenam om een maand samen door de arctische wildernis te trekken (Into the white); Herschel leerde een totaal ander leven kennen. Afscheid nemen was geen optie, dus sindsdien bleven zij tien jaar onafscheidelijk en leefde Herschel in Akersloot. Samen beleefden zij onvergetelijke avonturen, tijdens lange reizen door de natuur. De onvoorwaardelijke liefde van dit dier voor zijn baasje is een geschenk die de pijn van zijn heengaan misschien ooit zal verzachten. Op 23 december 2019 sliep Herschel in.