Boek: Bergtochten op IJsland

Prijs: € €19,95

57 dagen bergwandelen op IJsland

Herziene tweede druk, in eigen beheer!

Bestel dit boek

 

Pal tegen de noordpoolcirkel rijst uit zee een bergachtig eiland op, gelegen op een actieve vulkanische richel. Een land vol uitersten. Besneeuwde bergen en immense gletsjers naast kokende modderpoelen en nog na gloeiende lavastromen. Lange duistere winternachten én minstens zo lange helderlichte zomernachten. IJzige orkaanwinden én heerlijk warme windstille dagen. Op IJsland – want inmiddels is duidelijk dat dit geen enkel ander plekje op aarde betreffen kán – vind je natuur in onwaarschijnlijk veel verschijningsvormen. Pastelkleurige ryolietbergen, lavavelden, hete bronnen, geisers, woestijnachtige vlaktes, felgroene fjorden, watervallen, canyons, zandstranden, hanggletsjers, rivieren en bergmeren: dit alles en nog meer op niet al te grote afstand van elkaar!

IJsland is 103.500 km² groot (Nederland past er drie keer in) en daarvan bestaat de helft uit relatief recente lava(-bergen), ruim een tiende deel bestaat uit ijs en 1% — ja, je leest het goed: slechts één procent – is in cultuur gebracht land waarbij je moet denken aan weilanden met schapen en paarden. IJsland is met slechts drie inwoners per km² een dun bevolkt eiland waar de kans een andere toerist tegen het lijf te lopen, groter is dan dat je een IJslander treft. Heel IJsland telt zo’n 320.000 inwoners en jaarlijks wordt het door pakweg 500.000 toeristen bezocht – dit aantal is nog altijd groeiende. Van die 320.000 IJslanders woont tweederde in Reykjavík en omgeving, met andere woorden: die drie inwoners per vierkante kilometer kun je over grote delen van IJsland beter lezen als nul per vierkante kilometer.

Een ‘rondje IJsland’ betekent voor velen per bus of (huur)auto over de ringweg reizen die rond IJsland loopt (maar die overigens het bijzondere noordwesten buitensluit). Hoogtepunten als Blue Lagoon, Gullfoss en Geysir worden door velen automatisch opgenomen in zo’n reis. Niks mis mee, maar je ontkomt in de zomermaanden dan beslist niet aan de drukte. Bovendien is alleen-even-de-auto-uit-om-de-benen-te-strekken-en-wat-foto’s-van-een-waterval-te-maken niet de meest inspirerende manier om IJsland te leren kennen. Met zijn overdaad aan natuur, leent IJsland zich er bij uitstek voor om langzaam te voet verkend te worden. Het goed georganiseerde systeem van openbaar vervoer (bussen en binnenlandse vluchten) kan hierbij een uitstekend hulpmiddel zijn.

In dit boek vind je 31 bergwandeltochten, zowel dagtochten als meerdaagse trekkings  verspreid over heel IJsland – in totaal goed voor 57 dagen bergwandelen op IJsland! Naast een karakteristiek van de tocht (wat is dit voor wandeling, door welk terrein, wat zijn de hoogtepunten, hoe ver, hoelang duurt het, hoe overnachten?), vind je een globaal routekaartje (waarmee je op een echte topografische kaart snel kunt pinpointen waar en hoe de route loopt) en een hoogteprofiel, gevolgd door een uitgebreide, zakelijke routebeschrijving met GPS-coördinaten, terreinkenmerken en richting-aanduidingen. Hierop volgt steevast een praktisch kader met informatie over het openbaar vervoer naar begin- en eindpunt, welke topografische kaarten je nodig hebt, waar je kunt overnachten, etcetera. Dit boek wordt verder verlevendigd met enkele hoofdstukken die ingaan op wat specifiek is voor bergwandelen op IJsland met betrekking tot het weer, de veiligheid en de navigatie; ook op aspecten als het wildkamperen en de voorbereiding wordt ingegaan. Achtergronden, leuke wetenswaardigheden of andere verhalen over IJsland zijn verwerkt in kaders zoals over het vulkanisme, de sagen, de geologie en stroomvoorziening onderweg. En uiteraard komt het boek vol te staan met aansprekende foto’s.

De gekleurde ryolietbergen van Landmannalaugar zijn onvergetelijk maar de Laugavegurroute wordt steeds populairder en de berghutten langs dit traject worden navenant drukker en groter, voorzien van douches en wie weet van wat nog meer in de toekomst. Dan is het goed te weten dat zich in het uiterste noordoosten ook een ryolietgebergte bevindt, Borgarfjörður Eystri, dat met zijn fjorden weliswaar een totaal ander karakter heeft, maar toch ook een unieke bergbeleving biedt. Ook het Kerlingarfjöll bergmassief in centraal IJsland kent pastelkleurige bergen, hier vind je ook vulkanische verschijnselen als hete bronnen en stoom. Zo is het er afgelegen schiereiland Hornstrandir in het uiterste noordwesten. Wie hier langs de verlaten baaien en over de vogelrijke kliffen wandelt, moet ervaring hebben met rivieren doorsteken en padloos terrein doorkruisen; bovendien ben je op Hornstrandir volledig zelfvoorzienend want er is geen asfaltweg of berghut te vinden. Wie (vooralsnog) terug schrikt voor zoveel wildernisbeleving op eigen houtje, doet er goed aan te weten dat pal ten noorden van Akureyri het schiereiland Flateyjarskagi ligt, waar je eenzelfde gevoel van verlatenheid hebt via baaien en bergpassen, maar waar de route langs fraaie onbemande berghutjes voert.

Het binnenland van IJsland kent grote onbewoonde delen, vol vulkaanbergen, lava en bulderbeken. Toch is het absoluut niet zo, dat alleen diegenen met jarenlange ervaring kunnen bergwandelen op IJsland. Neem nu de meerdaagse tocht Jökulsárgljúfur. Een vrij eenvoudige route langs louter superlatieven, waar ook de doorgewinterde bergwandelaar zijn neus niet voor zal ophalen. Wie zijn wandeltochten zorgvuldig afstemt op ervaring (en omstandigheden) komt niet zo snel voor gevaarlijke verrassingen te staan. Alle tochten in dit boek zijn daarom voorzien van een duidelijke moeilijkheidsgraad zodat je een indicatie hebt waaraan je begint.

Het valt niet te ontkennen dat je – al dan niet geoefend bergwandelaar – over enige doorzetting moet beschikken. En anders leer je dat wel tijdens je verblijf op IJsland. Hoewel ook warme en zonnige dagen voorkomen, staat IJsland daar niet echt om bekend. Een beetje regen of wind is een kwestie van de juiste spullen meenemen maar de kans is groot dat er zich ook weersituaties voordoen waarbij je beter beneden in het dal (binnenshuis) kunt blijven. Hoewel er wandeltochten via duidelijke paden zijn, voorzien van bruggen, routebordjes en zelfs van berghutten, staat IJsland ook daar niet om bekend. Rivieren zullen regelmatig gewoon doorwaad moeten worden, de tent zal mee moeten omdat er wild gekampeerd dient te worden en kompas zowel als GPS gaan samen met een stapel kaarten mee omdat er lang niet overal paden of routebordjes zijn.

IJsland kan onbarmhartig en ruig zijn. Maar het is tegelijk zo onwaarschijnlijk veelzijdig, zo intens en zo puur, dat je vreemd genoeg geneigd bent om voor die ene mooie dag al die andere voor lief te nemen. Je bent geneigd dingen te roepen als: “ach, het hoort er allemaal bij!”. Wees gewaarschuwd. Zodra je dit opmerkt bij jezelf of anderen, moet ergens in een bovenkamertje de pop-up ‘verslaafd!’ verschijnen. Want dat dient gezegd: wie eenmaal op IJsland geweest is, verliest er voorgoed zijn hart aan.

Details: 2e druk, 2018. Uitgever Jolanda Linschooten.

Lees Jolanda’s weblog tijdens de bergtochten die zij voor deze gids maakte. Bekijk het portfolio van IJsland.

Recensie Hoogtelijn over de eerste druk:

Deze nieuwste uitgave is behalve een degelijke en betrouwbare reisgids, opnieuw een hommage aan de laatste wildernissen van Europa. (…) De beschrijvingen zijn duidelijk, met indelingen naar zwaarte en vereiste kennis, ervaring en zelfredzaamheid. Jolanda geeft in aparte blokken uitgebreide informatie over het land en de natuur waarmee de wandelaar te maken krijgt, de specifieke uitrustingseisen voor deze tochten en de nodige verwijzingen naar websites. (…) prettige bijkomstigheid is dat het boek aangenaam licht is, kan mee de rugzak in. Ja, het boek had nog lichter gekund als ze de vele foto’s had weggelaten. De extra grammen die dit scheelt, neem ik echter graag voor lief: veel werkelijk prachtige foto’s zouden niet misstaan in een groot formaat fotoboek. Frank Husslage. Hoogtelijn.