Boek: Keerpunt Alaska

Auteur: Jolanda Linschooten
Prijs: € €18,99 + verzendkosten

MEMOIR OVER DE UNIVERSELE ZOEKTOCHT NAAR LEVENSKRACHT

Keerpunt Alaska is op 13 februari 2020 bij LS verschenen. Als paperback met foto’s en illustraties, 192 pagina’s. € 18,99. Hiervan zijn nog enkele exemplaren via mij beschikbaar. (Inmiddels wordt het boek niet meer door LS uitgegeven, maar -in de toekomst – door Uitgeverij WILD – dan komt er ook een luister- en (weer) een ebook beschikbaar!)

Bestel dit boek

 

Een meeslepend memoir over jezelf tegenkomen én terugvinden in de wildernis 

Het overlijden van haar moeder gaat Jolanda niet in de koude kleren zitten. Vooral niet wanneer ze vlak daarna met Frank vertrekt naar Alaska, waar de natuur ongerept is – en onverbiddelijk. Ze trotseert ijzige gletsjers, uitgestrekte toendra’s en heeft een bijna-doodervaring in een kolkende rivier. In al deze levensbedreigende omstandigheden, keert haar leven binnenstebuiten. Een majestueus memoir over zelfontdekking en het overwinnen van obstakels in de wildernis van de wereld.

Grenzeloze ruimte heeft me altijd getrokken. Als kind zonder broers of zussen vluchtte ik regelmatig weg van huis, de weidse poldervelden in. Daar onder die enorme wolkenluchten was ik verre van eenzaam, dromend over een later waarin alles anders zou zijn en ik vrij, vrij om door de natuur te zwerven en mijn droom uit te leven.

Keerpunt Alaska is het opmerkelijke verhaal van twee mensen die volledig op eigen kracht dwars door Alaska trekken van het uiterste noorden in Prudhoe Bay aan de Noordelijke IJszee tot in het zuiden bij Cordova aan de Golf van Alaska. 1000 kilometer op de mountainbike over de arctische toendra en door de Brooks Range, 200 kilometer te voet over de immense gletsjers van de Alaska Range en 350 kilometer per kano over de wilde Copper River die zich een weg baant door het Wrangell Saint Elias gebergte. 

Je leert jezelf te dromen. Dat je later vrij zult zijn. Dat je kunt doen wat je wilt en een vrolijk lachend mens zal zijn, spontaan en blij. Dat anderen je aardig zullen vinden. Dat die tijd komt. Later. Maar later is allang begonnen!

Keerpunt Alaska is vooral ook een reis naar binnen. Jolanda Linschooten ontdekt tijdens deze drie maanden durende tocht die zij samen met Frank van Zwol maakt, hoezeer een reis door de ruige natuur jezelf binnenstebuiten keert. Je komt jezelf onherroepelijk tegen en verbergen is er niet bij. Alle verhalen reizen met je mee en juist die onmetelijke afstand tot de dagelijkse drukte maakt dat je anders gaat zien. Elke reis markeert een momentopname in een mensenleven met een ‘ervoor’ en ‘erna’, maar veroorzaakt dit keer zelfs een complete ommezwaai. Kort voor vertrek, overlijdt haar moeder en scherper dan ooit realiseert Jolanda zich dat later allang is begonnen en dat morgen voorbij is voor je het weet. Dat het erom gaat nú de juiste keuzes te maken.

‘KEERPUNT ALASKA’ was Jolanda’s allereerste boek maar is al vele jaren niet meer verkrijgbaar. Dankzij Luithingh Sijthoff verschijnt het weer – veel fraaier vorm gegeven met getekende kaartjes en meer zwartwit-foto’s.

owww ja dat is een gevaarlijk boek … dit boek heeft het vermogen om je leven te veranderen … intenser en gelukkiger te maken met alle gevolgen vandien — Adriaan op Facebook