Op ski’s door Zweeds-Lapland

Sponsors: Visit Sweden

In de periode februari-maart, ben ik samen met Herschel vanaf Fauske (noord-Noorwegen) door het Sulitjelma berggebied naar de Zweedse grens getrokken, per ski met pulka, en vandaar richting Kvikkjokk. Absoluut een prachtig wintergebied, maar wellicht beter met rugzak dan met pulka vanwege de bergen. Enorm genoten van het buitenzijn met Herschel samen. Verder was het in alle opzichten ene gedenkwaardige tocht… Deze tocht liep alles net even anders dan gepland. Om te beginnen had ik een te zware slee (voorraden voor een hele maand mee, ook voor de hond) waardoor ik in dat berggebied te weinig mobiel werd met die enorme slee, volgende keer dus depots onderweg maken of een andere oplossing bedenken… Dan is de klim vanuit Fauske naar de Zweedse grens een risico in die zin dat dit berggedeelte vrij veel westenwind krijgt waardoor het regelmatig voorkomt dat de hellingen kaal geblazen zijn (zie dan je slee maar eens erover te krijgen). Ik heb vervolgens twee keer een paar dagen in de tent vast gezeten, vanwege zware storm. Bij windkracht 9 en 10 alles goed doorstaan, maar mentaal krijg je het daar wel zwaar van. Vervolgens ging het regenen, de sneeuw onbegaanbaar zwaar als stroop en mijn uitrusting dus te nat (dons, slaapzak, druppelende tent van de condens). Toen het hierna weer begon te vriezen (op zich een heuglijk feit), werd het absolute noodzaak om mijn materiaal droog te krijgen ipv bevroren. de hut waar ik met Herschel heen getrokken was met dit doel in mijn achterhoofd, zat potdicht, ook de noodhut kreeg ik niet open. (Deze bleek later wel ‘open’ maar dicht gevroren…) In overleg met een local (satphone) heb ik toen besloten dat ik per sneeuwscooter opgehaald zou worden vanuit Kvikkjokk (40 km verderop). Dit bleek uiteindelijk de reddingsbrigade te zijn. Pfff, dat was nou ook weer niet de bedoeling, maarja, zo maak je dat ook eens mee… In Zweden trouwens perfect geregeld, want ik mocht er niets voor betalen…

Frank gaf in die periode zijn wintercursussen (Dovrefjell-winterkamperen) en Zweden (bushcraft) en kwam na afloop daarvan naar Kvikkjokk, om samen nog een tocht in Sarek te maken; vervolgens brachten we nog een bezoek aan een Zweedse Sami familie.

Bekijk het portfolio van Zweeds Lapland  hier

 

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht