Over de Kaitum rivier

Sponsors: Visit Sweden

Lapland is op zijn mooist in de herfst, helemaal in het hoge noorden. In een kanogidsje hadden we bij de beschrijving van de Kaitum in noord-Zweden gelezen: “een rivier met een zeer groot wilderniskarakter”. Op zich al genoeg om te vertrekken, maar het volgende was nog interessanter: “Waarschijnlijk is het alleen mogelijk om met lang overdragen het instappunt te bereiken op eigen kiel en benen, maar blijkbaar heeft tot dusver nog niemand dit geprobeerd.” Meer dan genoeg reden om naar Lapland af te reizen.

In een maand (want voor de herfst in Lapland moet je echt de tijd nemen!) trokken we vanaf het startpunt in Stora Sjöfallet  over enkele meren en stroomop over een rivier, naar de Kungsleden; hierover sjouwden we in 4 portages alles naar de bronnen van de Kaitum-elva bij Padje Kaitumjaure. Vervolgens volgde een van onze allermooiste kanotochten, zowel qua landschap als qua weer en stilte. De diverse meren zijn verbonden door wildwaterriviertjes, die regelmatig eerst verkend moesten worden. Uiteindelijk trokken we onze Ally vouwkano bij het gehucht Kaitum de oever op, pakten hem in de canvasrugzak en stapten in de trein naar Gällivare.

 

Bekijk hier het portfolio van deze reis. Lees hier de reportage die Jolanda ervan maakte voor Magalog, het outdoormagazine van Haglöfs. 

Bekijk hier de videoclip die we van deze tocht maakten:

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht