LAW’s & andere voorbereidingen

Sponsors: Visit Sweden

Het voorafgaande traject is meestal minstens zo boeiend als de tocht zelf, dat geldt voor expedities én voor ultralopen. Door die twee min of meer aaneen te smeden, krijg je helemaal voorpret… In elk geval houdt het Kungsleden Ultra Trail plan me al enige tijd in zijn greep. Wat zijn zoal de voorbereidingen:

Training

Om straks gedurende een week dagelijks 70-80 km te kunnen rennen met bepakking (7 kg rugzak), train ik vooralsnog om de dag. Inmiddels zit ik op 30-40 km trainingen, waarbij ik nu wekelijks 1 training van 60-80 km doe. Liefst over een mooi traject, zoals vorige week een deel van het Trekvogelpad. Snelheid is bij deze trainingen niet belangrijk, heuvels en bepakking wel.

Route

Via de app Viewranger kocht ik digitale topkaarten 1:50.000 van noord-Zweden, en deelde de route van de Kungsleden (die al op de kaart staat) in etappes in van ongeveer 75 km. Zo heb ik straks onderweg via mijn telefoon zowel kaart, route als GPS; digitaal kan stuk of op raken, natuurlijk, maar in dit geval is een back-up onnodig gewicht (route is vrij goed gemarkeerd via een meestal duidelijk pad).

Materiaal

De eerder gebruikte materiaallijst van RunWild heeft wat aanpassingen ondergaan, zoals geen Haglöfskleding en rugzak meer maar Bergans. Aangezien het nu slechts 1 week betreft, kunnen sommige keuzes wat radicaler zijn: uitsluitend bivakzak (Bergans Dermizax sleepingbag-cover) en muggennetje(!), slaapzak (dezelfde Yeti Passion van RunWild met zijn 465 gram vooralsnog onovertroffen) en de lichtste luchtmat die ik heb (Thermarest Neoair S van 230 gr). Ik besluit dit keer geen brander mee te nemen, maar alleen een titanium kookmok (600 ml) die ik op een klein vuurtje kan zetten. Ik neem zeer weinig eten mee, geen ontbijt en avondpakketten zoals eerder, alleen 6 Powerbar energierepen en 3 zakjes Peronin voor noodgevallen; daarnaast wat koffie en thee voor de gezelligheid. Ik passeer regelmatig berghutten, waar eea te koop is, daar sla ik in voor het volgende traject. Op www.svenskaturistforeningen.se valt te zien welke hutten iets te koop hebben en welke niet, noodzakelijk voor een strakke planning!

Planning

De heen- en terugreis is geboekt; ik vlieg heen naar Kiruna en pak daar de bus naar Abisko – terug vlieg ik vanaf Hemavan (eindpunt Kungsleden), waarbij dank aan Visit Sweden voor de ondersteuning!

Ik heb mezelf een luxe aankomst kado gedaan, door na de lange reisdag ‘s avonds niet de bosjes bij Abisko in te duiken maar te slapen in een prachtige kamer van Abisko Fjällstation.

Dagdelen van 75 km zijn wel in te plannen, maar de praktijk zal anders lopen aangezien de Kungsleden vol zit met kleine en grote boot-overtochten die je de ene keer zelf kunt roeien (als de boot er ligt) of waarvoor je een oversteek per motorbootje moet zien te regelen. Dat wordt de factor geluk en we-zien-wel, zeg maar de grote les van RunWild: ‘een schema is handig maar loslaten helpt’. De terugreisdatum heb ik daarom ipv na 7 dagen met 3 reservedagen naar achteren geschoven.

Overig

Jag lärar mig Svenska varje dag! Ik lees/luister ‘Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö’ van Håkan Nesser en dat is een ontzettend leuke manier om mijn Zweeds op te vijzelen!

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht