Taiga Time – voorbereidingen

De voorpret van veel reizen begint lang voordat we ons veilige hol verlaten – we verzamelen de wintervoorraden, graven de ingang breder die dan ineens een handige uitgang wordt en rennen rond langs alle bosdieren die we nog een stevige poot willen geven… 

Het is niet mijn eerste arctische reis en dat heeft zo zijn voordelen: ik pak de materiaallijst van mijn Groenlandtocht van afgelopen winter erbij, schrap de tunneltent, het geweer, de honden (oohhh dat doet pijn!), de tripwire, de stalen telemarkski’s en de polyester slee. En schrijf daarvoor in de plaats de kleine FE6-tipitent van LuxeOutdoor, het titanium houtkacheltje van Winnerwell, de bijl, de ski’s, sneeuwschoenen en slee van hout. En nog zo wat dingen… 

Ik heb, eenmaal onderweg, 3 depots tijdens die 45 dagen, waar ik een volgende voorraad proviand heb liggen (plus nog extra powerbanks om m’n camera-apparatuur bij te kunnen laden, nog wat lithium AA’s voor m’n hoofdlampen, nieuwe fuel voor de brander). 

Er is eerst helemaal geen en later slechts heel kort zonlicht, er zijn geen hutten met 220 Volt, er zijn eigenlijk helemaal geen hutten in het eerste driekwart deel, alleen in het Øvre Påsvik nationaal park moeten fijne basic blokhutjes zijn. Ik ben weken van de buitenwereld afgesneden, kruis nauwelijks wegen en kan dus verder niks bijkopen (behalve als ik na een dag of 25 in Inari arriveer). Het is dus ongelofelijk belangrijk om nauwgezet die materiaallijst bij te werken. Van kamperen en koken tot sneeuwgraven, hout splijten, navigeren, fotograferen, filmen, repareren tot uitgebreide EHBO-set aan toe. Dat alles ligt nu klaar, per thema (koken/kamperen/navigeren etc) keurig en kleurig gesorteerd in aparte zakken. Je zou het haast neurotisch noemen, ware het niet dat je natuurlijk begrijpt dat in een sneeuwstorm of ‘alleen maar’ bij een windstille min dertig, elke greep uit die slee raak moet zijn. Je niet eindeloos moet graven in zeven tassen tot je waar-zat-dat-doosje-lucifers-nou-ook-alweer gevonden hebt.

Er is gerepareerd aan wat kleding die eerder mee was, genaaid aan nieuwe kleding die van net wat handiger snufjes voorzien moest worden (zoals een grote op-de-borst-zak bij wijze van warm-houd-plaatje voor mn accu’s en de lunch). De lunch? Jawel, alles smaakt beter als het niet bevroren is. En het scheelt misschien een (paar) gebroken tand(en) als de boel wat zachter is. Er is onderkleding van muskusossenwol (afgelopen zomer door mensen uit Ittoqqortoormiit gesponnen!) gebreid.

Er zijn 45 dagpakketten voedsel samengesteld: een mix van Brinta & Havermout met volle melkpoeder als ontbijt, stevige cräckers met Bifi (lees ‘Niet de race maar de reis’  en je weet hoe verslaafd ik eraan ben, haha) en kaas, chocola, noten, gedroogd fruit als lunch, sportrepen, zakken met gevriesdroogde diners en toetjes, koffie, thee, soep, chocolademelk en Bolerolimonade. Soms een ongezond extraatje als borrelnootjes, chips of drop.

Er wordt getraind met zware rugzak en met een autoband op het strand.

En, last but not least: er is een anti-slip-training van 4 uur gevolgd, bij het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad.

Straks in december nog een workshopje (van Frank) volgen over banden verwisselen, quick-startbooster gebruiken en andere auto-pech-onderweg-dingen-waar-ik-niks-van-weet. Want dit keer eens geen dozen vooruit sturen en er zelf achteraan reizen, maar alles in en om me heen in onze Berlingo, die ik in Zweden van spijkerbanden ga voorzien en dan zal ik daarmee in een dag of 5 naar het Finse Inari omhoog rijden. Vervolgens heb ik nog zeker net zoveel dagen nodig om mijn 3 depots weg te brengen. Waarna ik uiteindelijk de auto parkeer in het Noorse Kautokeino. Want dan is het Taiga Time. 

Het is ongelofelijk veel, maar het hoort er allemaal bij. Want alleen als ik er vol voor ga, in deze voorbereidingsfase, kan ik er straks relaxed en met vertrouwen aan beginnen. En daarmee kom ik aan de misschien wel belangrijkste training. De mentale. Maar die heb ik voor je opgenomen in deze podcast.

6 Comments on Taiga Time – voorbereidingen

  • René zegt:
    30 november 2022 om 10:09 uur

    Wow, nooit gerealiseerd hoeveel tijd en kennis je in de voorbereiding van zo’n tocht moet steken. Ik wens je een waanzinnige tijd daar en kom veilig weer thuis!

    Beantwoorden

  • Martijn de gier zegt:
    30 november 2022 om 23:12 uur

    Heel veel succes en genieten op je mooie avontuur. Begrijp dat je weer alleen gaat.
    We hopen je weer te zien op een van je presentaties en van je verhalen te mogen genieten. Liefs

    Beantwoorden

    • Jolanda Linschooten zegt:
      3 december 2022 om 11:52 uur

      Dankjulliewel. Wat heet ‘weer’ ;-), afgelopen winter grootste deel met mensen (die ik gidste) op pad geweest, afgelopen zomer mooie expeditie per kajak samen met Frank… 😉 Voor Frank is zo lang onderweg zijn in de winter niet echt een optie/droom, dus dan kiezen we er samen 😉 voor om het op deze manier te doen…

      Beantwoorden

  • Irma zegt:
    2 december 2022 om 15:28 uur

    Daar ga je weer, Jolanda! Fantastisch! Aan de voorbereiding zal het zeker niet liggen, aan de ervaring ook niet dus je kan alleen maar volop gaan genieten! Ik verheug me nu al op de verhalen, foto’s en films die komen gaan. Ik zal regelmatig aan je denken en kracht, warmte en liefde sturen. Ik wens je een waanzinnige en veilige reis!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht