De kunst van het voorbereiden

Sponsors: Visit Sweden  |  Mud Sweat Trails  |  Bergans
 • 19 juni 2014

Voorbereiden is als het goed is, een prachtige bezigheid. De voorpret, de gezonde spanning, het verdiepen en het gerichte ernaartoe trainen. Maar een kwestie van balans – je kunt ook teveel doen en dan ineens kan de boel omslaan in een soort verbetenheid waarbij de kans groot is dan je meer verliest dan je er ooit bij wint… Een kunst dus, om met vallen en opstaan te leren.

Zeker met veel en lang lopen, is het essentieel om het leuk te blijven vinden en daarom (en om nog wat andere redenen zoals een reportage voor Op Pad) maar weer een nieuw plan bedacht. Een heus micro-avontuur voor na het werk. Zodat ik niet meer (bij mezelf) aan kon komen met: ‘ja maar…’. Werken van 9 tot 5, prima. Dan daarna ruimte en tijd voor training en andere leuke zaken – past prima tussen 5 en 9. Zoiets levert een hoop plezier op en dat zie je terug in de video (onderaan dit bericht).

Valt er – behalve rennen – verder nog iets te doen aan de voorbereiding voor een solo bivaktrailrun als die over de Kungsleden? Jawel: Zweeds leren, paklijst opstellen en een tactiek voor het eten en drinken onderweg bedenken. Je leest er meer over in het bericht van MudSweatTrails.

 

3 Comments on De kunst van het voorbereiden

 • Hans van den Biggelaar zegt:
  21 juni 2014 om 12:24 uur

  Hoi Jolanda,

  Mooi miniavontuur om het lopen afwisselend en leuk te houden. Ik heb net zelf meegelopen in een promo video voor een trailrun in Drenthe op 28 september ( http://runforestrun.nl ). Leuk om te doen.

  Mag ik je een tip vragen over de voorbereiding op een week lopen in de Noorse bergen? Ik wil in september in 6 dagen de Hardangervidda oversteken. Met zo min mogelijk bagage, dus slapen in de berghutten. De langste afstand is 52 km. Is het verstandig om dan, net als in veel marathon schema’s, regelmatig 3/4 van die afstand te trainen? Dus regelmatig rond de 40 km? Of geeft regelmatig 30 km een beter evenwicht tussen trainen en herstel? Valt hier wat zinnigs over te zeggen, of is het vooral een kwestie van uitproberen?

  groet, Hans

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   21 juni 2014 om 13:08 uur

   Hoi Hans, bedankt voor je bericht. Is die 52km een incident (dus een uitschieter) in die 6 dgn, dan zou ik vooral 20-30 km’s trainen omdat je daar idd sneller van herstelt. Misschien als uitzondering een (paar) keer een 40km trainen. Maar kijk uit dat je weektotalen niet te groot worden, zorg dat je er goed fit en uitgerust aan begint. Hoe zwaar zulke trainingen in NL mogen zijn en hoe goed je herstel daarbij is, heeft alles te maken met waar je op dit moment staat in je lopen (dwz ben je net een paar jaar lange afstanden aan het opbouwen, of doe je het al een jaar of 10?), daar zou ik de belasting qua training echt vooral aan ophangen. Niet ineens teveel andere (langere) dingen gaan doen tenzij je lichaam dat al jaren gewend is. Je kunt met een buitengewoon goede conditie (van regelmatig 20km’s) normaliter best een keer een uitzonderlijk grote prestatie neerzetten (in feite is dat mijn tactiek straks op de Kungsleden, ik wil daar dagelijks pakweg 65km rennen maar ik train nu thuis vooral 30-40km’s). Bedenk ook dat (te)veel vlakke NLse 40 km’s in GEEN verhouding staan tot de 52 km die je over de Hardangervidda zult afleggen, het terrein daar is zoveel gevarieerder, je hebt daar minder monotone belasting voor je lichaam dus al is het conditioneel stukken zwaarder (grillig, rugzak, bergen) je zult sneller herstellen. Hardangervidda: het weer kan heftig zijn, dat weet je vast, veel wind, open terrein; zorg dat je niet volledig afhankelijk bent vd hutten, maar dat je ook een noodbivak kan maken mocht dat nodig zijn (al was het maar met een reddingsdeken en extra warme kleding).

   Beantwoorden

   • Hans van den Biggelaar zegt:
    21 juni 2014 om 18:47 uur

    Hoi Jolanda, dank voor je antwoord. De 52 km is inderdaad de uitschieter. De overige afstanden zitten tussen 39 en 43 km. Ik train nu tussen de 25 en 30 km. Gevoelsmatig had ik al het idee dat, dat voldoende zou moeten zijn. Maar de bevestiging van een prof is ook best fijn. Straks is de hele dag beschikbaar omdat ik toch nergens anders heen hoef/kan/wil, dus het tempo is ook niet belangrijk.

    Het plan is om van Rjukan NW te gaan richting Hadlaskard hytte en dan Z naar Haukeliseter. Per dag wil ik twee etappes doen, dus halverwege steeds een lunch-hut. Ondanks deze luxe, gaat de winddichte kleding, donsjas, muts + reddingsdeken natuurlijk mee. Dank voor de tips.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht