Het plan voor RunningWild

Solo hardlopend door Groot-Brittannië. Offroad van Land´s End naar John ´O Groats, 2000 km, 6 weken. 60-80 kilometer per dag hardlopen (of iets minder als dat beter voelt…) Met slechts een rugzakje en minimale uitrusting. Geen supportcrew, stopwatch of massagetafel maar onderweg bivakkeren. Natuur als inspiratiebron ipv racedecor. Start en finish zijn slechts bakens die het onderweg zijn markeren. Niet zo snel maar zo MOOI mogelijk van zuid naar noord.

“Lopen” schreef mijn grote voorbeeld ultraloop-pionier Jan Knippenberg, “is een manier van reizen waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen.” Dat wil ik aan den lijfe ondervinden.

Running Wild is mijn nieuwe ultraloopdroom om dwars door de mooiste natuurgebieden van Groot-Brittannië te gaan rennen van Land´s End – de zuidelijkste landpunt – naar John ´o Groats – de noordelijkste landpunt.
Dit traject van zo’n 2000 km zal overwegend offroad verlopen over wandel- en bergpaden en zo min mogelijk over asfalt.
Solo en in de natuur. Zonder ondersteuning van een team in een camper oid. Essentieel voor mij is het wildkamperen/bivakkeren, waardoor de band met de natuur zoveel sterker zal worden. De natuur is mijn inspiratiebron en hardlopen mijn manier van verplaatsen.
Ik hou van het simpele van dit plan. Van het pure. Ultralopen leert je hoe weinig je nodig hebt – niet hoeveel. Bivakkeren doet hetzelfde. Beleving van wilde natuur hoeft niet exotisch-ver-of-duur te zijn.
Zoals Ronald Turnbull zo mooi schrijft in zijn ‘The book of the Bivvy’: “Can you really experience nature’s rawness from inside a zipped-up stormflap? For those who want to bring a bit of old-fashioned pain and suffering back into the outdoor experience, the bivvybag is the place to be.”

Met records heeft deze reis niets te maken, de start en finish zijn slechts bakens die het onderweg zijn markeren. Er zijn geen regels, hooguit richtlijnen. Zo heb ik een schema gemaakt voor hoeveel km per dag en waar wild te kamperen, maar als minder-kilometers of binnen-slapen echt noodzakelijk blijken, dan is dat wat mij betreft ook goed.
Het gaat om de reis in plaats van de race, zowel mentaal als fysiek, zoveel heb ik van Knippenberg wel begrepen…!

CONCREET
6 weken totaal, elke week bestaat uit 6 loopdagen (meestal 60 tot hooguit 80 km pd) en 1 absolute rustdag.
Na elke week haal ik op een postkantoor een vooruitgestuurd pakketje op met daarin voedsel voor 1 week, de kaartprinten van dat deel van de route en aanvullingen als lucifers, nieuwe sokken (de andere gooi ik weg!), etc.
Mijn voedsel is nogal afgepast, dus dat wil ik niet in de supermarkt in grootverpakking kopen om het dan alsnog ter plekke in dagporties te moeten verdelen.
Kleding wassen doe ik – rustig maar: op onderbroeken na inderdaad – niet, tenzij ik daar onderweg toch anders over ga denken…

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht