In mijn uppie over het UTMB parcours

  • 14 juni 2012

Begin juni 2011 rende ik de 160 km van het UTMB parcours in 4 dagen met ultralichte bepakking (onderweg bivakkerend), ter voorbereiding op de daadwerkelijke UTMB van eind augustus 2011. Het werd een bijzondere reis, onvergetelijk omdat het gewoon vreselijk mooi is om in je eentje zo overweldigend in de bergen te zijn, het terrein daar is allemachtig mooi, de paden zijn goed (eenvoudig als er geen sneeuw overheen ligt zoals nu begin juni op de passen nog wel het geval is… daarom had ik nu pickel en stijgijzers mee). Omdat je buiten blijft slapen wat zeker in je eentje toch een andere band met buiten schept. Maar boven alles onvergetelijk, omdat het de aanzet vormde tot Running Wild. Ik kwam er in die vier dagen rond de Mont Blanc, simpelweg achter dat dit ‘rennen door de bergen met een licht piepklein rugzakje waarin ook wat bivakspullen’ voor mij dé ultieme basis is van ultralopen. Dit is waarom ik ren. Eigenlijk onvergelijkbaar anders dan het lopen van een wedstrijd. Een wedstrijd is sport, is je meten, is mooie strijd, is adrenaline. Prima, prachtig, maar niet zaligmakend. Ernaast heb ik die andere loop-ervaring nodig, pas dan wordt ultralopen veel meer dan sport alleen.

Dus al lopend en me voorbereidend op de grote UTMB later dat jaar, droomde ik tegelijk ook over eens helemaal geen wedstrijd lopen, maar veel meer zoiets als dit, dagenlang rennen & navigeren, zonder organisatie, zonder stopwatch, met alleen de nadruk op natuur. Toen de UTMB uiteindelijk van start ging, vanwege slecht weer (onverantwoord voor een dergelijk groot deelnemersveld) in verkorte vorm door twee dalen met wat op en neer routes om er toch nog hoogtemeters in te krijgen, realiseerde ik me dat dit het ultieme signaal was om eens een flinke tijd met wedstrijden te stoppen. Ik probeerde ervan te genieten, het te accepteren en evengoed een goede race te lopen. Maar het zat er niet in en kwam er zeker niet uit. In weliswaar een ongehoord sterk vrouwentopveld werd ik 16e.

Tijd voor Running Wild!

Bekijk het portfolio van Running Wild of lees het weblog.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht