Dag 19 – Kinder Scout & het recht tot zwerven

Vandaag begin ik aan de Pennine Way, die me vanuit Edale door die weidse wilde dalkom omhoog leidt naar het 636 m hoge (en 7000 jr oude!) veenplateau van Kinder Scout. Een aparte wereld hierboven waar wind, regen, zon en vorst hun eigen wetten hebben waar wij ons naar te schikken hebben. Vandaag zeker, want het regent en waait flink. Niet eenvoudig als regen en wind je tent geselen, toch de boel in te pakken en in je uppie de bergen in te gaan. Dat wordt een dagje fellhardness kweken.

Tot 1932 was dit een jachtgebied, verboden grond voor mensen zoals ik. Bob Brown en vele honderden met hem, vonden dat aan iedereen het recht voorbehouden moest zijn, wilde gebieden te betreden. Massaal werd daarom in 1932 het verbod geschonden. Honderden mensen trokken de berg op naar de leegte van Kinder Scout. Het ‘Right to Roam’ is hieruit voortgekomen.

Dat vind ik zo’n geweldig recht. Het recht om te zwerven, om onzeker te mogen zijn over de richting die je uit kunt, om de wind of de helling of je stemming te laten bepalen wat vandaag eigenlijk de juiste richting heet. Het recht niet alles vooraf ingevuld te hebben, het recht te zoeken, te zien en zo simpelweg ergens voor 100% te zijn. Allemachtig, dat hebben ze hier gewoon geregeld in de wet. Alleen dat lijkt me reden genoeg zeker eens in je leven van dat recht gebruik te maken. Met beide voeten en heel je hart.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht