Reportage: Micro-avontuur: Packraften op de Swalm

  • 22 november 2013

Op 19, 20 & 21 november 2013 waren Frank en ik in Limburg om een reportage packraften te maken op de Swalm, een van Nederland’s mooiste snelstromende beken. In het kader van een nieuwe aflevering van Frank’s serie in Op Pad (Nederland op z’n wildst). Sjiva Janssen (eindredacteur van Op Pad) was ook van de partij, evenals Herschel. Een beetje fris zo in november een hele dag buitenspelen op en in het water, maar daarvoor krijg je een ongekend wilde natuurbeleving terug – gewoon om de hoek in Nederland!! Snel stromend water, meanders, bomen over de beek, door bevers afgeknaagde takken… De Swalm mag alleen in de winter bevaren worden, dit dien je vooraf te melden bij het waterschap. Dat hadden we natuurlijk netjes gedaan en dat kwam goed uit, want we ontmoetten een rattenvanger van het waterschap die zojuist een beverrat geschoten had (er zitten bevers in de Swalm, dat mag, maar de beverratten worden geweerd).

Deze reportage (en een review van het packraft op de PLUS/MIN pagina) verschijnt in Op Pad nummer 2 van 2014. Ook zal rond die tijd hierover een korte video verschijnen.

Handigste uitrustingstukken om mee te varen:

  • droogbroek (met een seal onderaan) en neopreenschoentjes (je moet met regelmaat de boot uit om een dwarse boom over te klauteren)
  • waterdichte overwanten met daaronder fleece binnenwanten
  • ieder z’n eigen thermosfles!

Wat had ik mee als fotograaf?

  • Canon 5D Mark II met 16-35 mm (mijn absolute werkpaard-combi, voor creatieve actieshots)
  • Canon 500D met 100-400 mm lens (slechts af en toe gebruikt, maar dan wel zeer aanvullend)
  • Canon Legria HF21 met aparte microfoon (voor het meeste filmwerk)
  • Sony DSC-RX100 (handig klein superkwalitatief in-je-zak-wegsteek-cameraatje)
  • GoPro Hero3 (voor aanvullende actieshots vanuit de boot)
  • Gitzo statief (erg donker in het beekdal, dus al snel lange tijden, handig bij creatieve bewegingsshots; of voor filmwerk waarbij geen actie vastgelegd wordt; of als arm-verlenging bij creatieve shots vanaf de kant op wateroppervlakniveau)

Lees hier de OpPad test over het Alpaca packraft.

Bekijk het portfolio van het packraften.

Bekijk hier de videoclip die ik monteerde voor OpPad:

3 Comments on Reportage: Micro-avontuur: Packraften op de Swalm

  • WidW zegt:
    19 december 2013 om 19:59 uur

    Leuk om jullie ook in een packraft te zien.
    En naast de Biesbosch tocht alweer een mooi voorbeeldtocht om te proberen. We zijn benieuwd naar de reportage.

    Beantwoorden

  • ineke zegt:
    7 januari 2014 om 19:09 uur

    En ik neem aan dat je ook de zwemvesten meeneemt zelf? Is er in de zomer te weinig water en is he took een rivier voor te kayakken afgezien vd bomen natuurlijk.

    Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
    8 januari 2014 om 08:54 uur

    Ineke, we hebben inderdaad de hele uitrusting zelf, incl. een zwemvest voor de hond. Maar dat laatste gebruiken we alleen op grote rivieren waar hij niet gemakkelijk aan wal kan komen en/of het erg koud water is (bv de Yukon River). Bij voldoende waterstand kan de Swalm zeker ook gekayakt worden, hebben we ook gedaan toen we hem beschreven in ons boek Kanoparadijs Nederland. Maar let op, want je mag hem alleen ‘s winters bevaren (heeft ‘s zomers trouwens ook echt te weinig water) en je moet er een toegangsbewijs voor aanvragen. In Op Pad 2 (februari) komt een beschrijving met informatie ervan.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht