Het land van de Ronde Bergen

  • 21 augustus 2015

Het was in het land van de Ronde Bergen dat Henrik Ibsen zijn toneelstuk over Peer Gynt bedacht. Rondane met zijn 580 vierkante km en zijn 10 toppen boven de 2000 m is inmiddels een nationaal park. Al sinds 1962. Het eerste van Noorwegen. Eenderde van dit berggebied ligt in de alpiene zone en dat zie je. Berken kronkelen weliswaar nog welig langs het pad richting Peer Gynthytta, maar dat duurt niet lang meer. Boven de 1400 m wil hier alleen nog kortsmos groeien. Kun je saai noemen. Monotoon. Maar liever noem ik het een uitdaging. Om karigheid te omarmen. Om stilte in al zijn nuances te beluisteren. Dat zal Edvard Grieg ook wel gedaan hebben. Niet dat ik verwacht over een week met een complete suite in mijn hoofd terug te keren. Ik verwacht eigenlijk niet zoveel. Daarom loop ik juist de Ronde Bergen in.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht