Repo & cursus: Schotland – Ben Nevis’ backcountry

Terwijl dé Ben haast continu door bestegen en afgedaald wordt, rij na rij, groep na groep – liggen de bergen achter Ben Nevis in volslagen stilte. Vanaf Speanbridge lopen we het gebied in en al na anderhalf uur verlaten we het pad, om er de rest van de week niet meer op te komen. We volgen rivierdalen, bergruggen, passen en graten, zoals over de ruige Grey Corries en over de groenere Mamores Ridge.

Ongelofelijk, hoe de wereld verandert als je van het pad af slaat: natuurlijk wordt het zompiger, hobbeliger, gatenrijker en steiler maar tegelijk wint het aan wilderniservaring, ruimte en stilte. Frank leert zijn deelnemers aan de cursus kaart, kompas & navigatie hoe hun weg te vinden zonder paden. Zo nauwkeurig zelfs, dat we op de derde dag een kleine mountain marathon doen.Dat wil zeggen, Herschel en ik rennen vooruit en zetten de posten in het terrein weg (een paaltje met een speciale poststempel ter bewijs dat je er geweest bent).

De deelnemers vertrekken later. Eerst hebben zij de gekregen coördinaten van de posten ingetekend op hun kaart en vervolgens gaan ze op weg naar ‘een insnijding’ of ‘begin van beek’ of ‘beekvertakking’. Ongelofelijk leuk als je dan door dat grote terrein spookt en op de meter nauwkeurig leert navigeren! Op die manier (en door heeeeel veel te doen, missers te maken en opnieuw te doen) leerde ik vertrouwen te krijgen in het zelf uitzetten (en volgen) van routes als die dwars door Groot-Brittannië.

Deze route langs prachtige wildkampeerplekjes zal ook een reportage in Op Pad (2015) worden. Natuurlijk vroeg ik me hierbij af: moet je zulke mooie plekken en stille routes wel willen delen met groot publiek? Mag dat? Want tenslotte wil je niet dat juist die unieke plekken overlopen worden. Daar is de Ben goed voor. Maar juist vanwege die Ben, geloof ik dat een verhaal over de stille tegenhanger erachter gerechtvaardigd is. De massa zal nooit zoveel moeite willen doen om de paden te verlaten, een grote rugzak met kampeeruitrusting en eten mee te sjouwen over graten en passen – dat zal altijd voorbehouden blijven aan een kleine groep diehards die uit ervaring weet dat de écht mooie plekken alleen bereikt worden met grote inspanning.

 Bekijk hier het portfolio van deze Schotlandreis.

1 Comment on Repo & cursus: Schotland – Ben Nevis’ backcountry

 • Hans zegt:
  6 april 2015 om 19:01 uur

  hoi Jolanda, wat een prachtige uitzending van de wandeling.
  Had jij tijdens de loop door Engeland en Schotland voor al die dagen eten bij je, en oom nog plaats voor je camera ??

  Groeten Hans

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht