Mountain Quest HRP – een fotofilm expeditie

In Europa kennen we met de oude pelgrimwegen een traditie van langeafstandspaden. Vroeger deden pelgrims dat om na afloop een aflaat te verkrijgen waarmee je als het ware extra tijd in de hemel afkocht. Voor mij is de Haute Route Pyrené ook een soort pelgrimstocht, al hoef ik niks voor later, liever vooral voor het hier en nu. Ik vertrek voorlopig ook nog niet. De tijd-vooraf is minstens zo spannend. Trainen, spullen uitzoeken, route uitstippelen, logistiek bedenken.

Via een overwegend hoog-blijvende route van links naar rechts de hele Pyreneeën door: deze ‘Odyssee van berglicht’ doe ik niet zozeer als ultraloper dan wel als fotofilmer. Het gaat me niet om de snelheid van het lopen maar om de inspiratie van het zien. Als ultraloper kan het altijd verder, langer, harder. Maar hoe boeiend is dat en hoelang blijft zoiets op je netvlies hangen? Liever verover ik als fotofilmer, wil ik vastleggen, vervoeren, verwonderen. Op zoek naar iets wat iets meer tijdloos is. De beleving van licht. Berglicht.

Voorafgaand aan elke reis moeten we eerst onze doelen bepalen: wat hopen we dat de reis ons brengt? Vervolgens vullen we de rugzak met het juiste materiaal – juist in de zin van doel-ondersteunend… Vandaar dat straks mijn rugzak overwegend met fotofilmspullen beladen zal zijn. Ging ik voor een hardlooprecord dan had ik een rugzakgewicht van slechts 5 kilo. Maar omdat ik een ander doel met deze reis heb, komt daar nog 7 kilo fotofilm-apparatuur bij.

In de recente Hoogtelijn staat mijn globale paklijst, HIER ook online te bekijken, pag 68-69. (In een later blog meer details mbt de voorbereiding en de exacte paklijst)

(In mijn nieuwe boek over LICHTbeleving, zal deze reis niet opgenomen worden, want ik lever alle tekst, foto’s, illustraties en kaartjes in voordat ik half juli naar Hendaye aan de Atlantische Oceaan vertrek! Toch staat een klein deel van de Pyreneeën met z’n Melkwegsterrenhemels erin, tijdens een eerdere reportage over een deel van de GR10 voor OpPad.) Van deze Mountain Quest komt een reportage in Hoogtelijn (okt-nov) én het wordt een live multimedia presentatie op de NKBV Bergsportdag in januari 2019.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht