VOORBEREIDINGEN Mountain Quest HRP – I

De ene reis vraagt meer voorbereiding dan de andere en deze van de Haute Route Pyreneeën vraagt bijna net zoveel als indertijd onze Groenlandse ijskap oversteek. In de zin van langdurige fysieke training, maar ook in de zin van route-uitwerking en materiaalkeus.

Qua route volg ik Ton Joosten’s beschrijving in zijn Pyrenean Haute Route Ciceronegidsje — zonder alle varianten die de moeilijkheden omzeilen. 

De Haute Route is geen bestaand pad of uitgezette trail, maar meer een idee. Oorspronkelijk was het Georges Veron (1933-2005) die in 1968 bedacht om van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee te lopen, over de passen en bergruggen van de Pyreneeën. Hij volgde daarbij een hoogblijvende route langs de Frans-Spaanse grens, in 41 etappes. Soms volgt de HRP stukjes van de GR10 of GR11 (meer laagblijvende langeafstandspaden die wel doorgaand gemarkeerd zijn), maar de HRP zelf is niet gemarkeerd en gaat soms door stenig en steil terrein zonder een pad. 

Ton Joosten is Pyreneeën-kenner bij uitstek en zijn routekeus lijkt mij perfekt. Dus heb ik zijn beschrijving overgenomen op mijn digitale kaarten in de Viewranger-app op mijn mobiele telefoon. Een hele klus, omdat ik geen gpx-files wilde downloaden maar de beschrijving uit de gids wilde uittekenen, over de hele 800 kilometer. (Navigeren onderweg doe ik dan weer op printjes van deze kaart-met-routegegevens, want ik wil daarvoor niet afhankelijk zijn van iets met een accu).

Zo is in elk geval alvast een redelijk kaartbeeld in mijn hoofd ontstaan. Alle plekken waar ik water kan vinden heb ik als POI aangemerkt, plus de weinige plekken waar ik iets tegenkom wat op een winkeltje lijkt; tevens alle hutten die bemand zijn en welke hutten gesloten zijn. Zo kan ik beter inschatten waar ik proviand kan meenemen voor hoelang. Mijn bedoeling is om steeds niet meer dan 1-2 dagen aan eten mee te nemen. Ik kook onderweg niet. 

Qua outfit heb ik mijn eerdere ultraloop-ervaringen gebundeld en er de ideale maar toch niet te zware fotofilm-wensenlijst aan toegevoegd. Hoe dat uitpakt met zulke lange dagen met zoveel dagelijkse hoogtemeters ga ik uittesten. Dat is een beproefde methode gebleken: een meerdaagse testtraining voorafgaand aan de ‘echte’ tocht; waarbij die echte tocht exact nabootst. Eind deze week ga ik daarom vier dagen door Berner Oberland in Zwitserland lopen/rennen, met exact dezelfde spullen en manier van onderweg zijn. Kan ik eventueel daarna nog fine-tunen wat niet beviel. Zodra de paklijst definitief is (na Zwitserland), zal ik hem in een volgend blog toevoegen.

Voor de mentale voorbereiding zijn er een paar boeken die er speciaal uitspringen voor deze onderneming: 1. ‘Flow in Sports’ van Czikszentmihalyi (voor het mentale deel), 2. ‘Run or die’ van Kilian Jornet (voor de bergloop-inspiratie) en 3. ‘The passionate photographer’ van Steve Simon (voor het creatieve deel).

Het doel is berglicht vastleggen en het middel daartoe is een lange intense reis door de bergen maken. De kans dat alles goed gaat, dat ik heel blijf en dat het een pracht-tijd wordt, vergroot ik door een intensieve voorbereiding. Meer is het niet. Want garanties zijn er tenslotte niet. Alleen kansen.

(FOTO: Oeschinensee, Fründschnur, met Anne-Jan Roeleveld – 2012)

11 Comments on VOORBEREIDINGEN Mountain Quest HRP – I

 • Maurice Eichhorn zegt:
  13 juni 2018 om 09:19 uur

  Jolanda, klinkt WEER erg interessant en uitdagend.
  Veel succes met de voorbereidende loop in Zwifserland en de uiteindelijke reis in en over de bergen in de Pyreneen.
  Geniet ervan zodat wij weer kunnen genieten van jouw avonturen.
  Kom goed thuis.

  Beantwoorden

 • Andréa van der Spoel zegt:
  14 juni 2018 om 11:53 uur

  Hoi Jolanda, ik wens je heel veel succes met je voorbereidende training in Zwitserland !!
  En dan daarna de nóg grotere, langere, uitdagende reis over en door de Pyreneen !!
  HEEL VEEL SUCCES en kom “safe and sound” weer thuis!,
  Hartelijke groet ? Andréa

  Beantwoorden

 • Jan Douwe zegt:
  18 juni 2018 om 19:23 uur

  Hoi Jolanda, ik vroeg mij af wanneer je de gekozen route gaat lopen?
  Heel veel succes in ieder geval, ik ben er ook weer een paar weken bij aldaar..

  Beantwoorden

 • Astrid de Roos zegt:
  1 juli 2018 om 22:42 uur

  Ha Jolanda,
  Wat weer een geweldig plan en goede voorbereiding. Boeiend om te lezen hoe je alles uitdenkt. Het lijkt me belangrijk om de route al in je hoofd te hebben. Ik hoop dat er weinig onweer zal zijn onderweg. Ik wens je een goede tocht met veel mooi licht, en vooral een veilige terugkeer! Ik hoop je te zien in januari in Houten, bij de voorstelling ‘de geheimen van de poolnacht’!

  Met vriendelijke groet,
  Astrid de Roos

  Beantwoorden

 • Jack Kuijper zegt:
  29 juni 2019 om 10:47 uur

  Wij willen van 7 t/m 13 juli een deel van de route gaan lopen.
  Hebben tentje alles bij ons.
  Wat is het mooiste deel van deze route?
  (3 jaar geleden hebben we een geweldig rondje gedaan bij Ordessa & Gavernie)

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   29 juni 2019 om 13:35 uur

   Hoi Jack,
   een heel mooi deel is dat van Lescun naar Gavarnie. Even googelen, op de (oude) oppad site moet daar nog een artikel met info van mij te vinden zijn. Ik heb die route ooit gedaan voor OpPad, en toen was ik de Pyreneeën nog niet doorkruist, dus vroeg advies aan Pyreneeën-kenner bij uitstek, Ton Joosten. Hij beval me dat deel aan. Dat viel zeker niet tegen.
   Inmiddels zou ik zelf echter eerder terug gaan naar het deel ten oosten van Gavarnie. Omdat het nog veel wilder en veel stiller is. Eigenlijk alles ten oosten van Gavarnie tot en met Andorra. Succes!

   Beantwoorden

   • Jack Kuijper zegt:
    30 juni 2019 om 09:16 uur

    Hi Jolanda,
    Thanks, helemaal top 🙂
    Ik heb het boekje van Ton Joosten inmiddels in mijn bezit.
    We wilen starten vanuit Gavarnie (dag 17 e.v.) of Parzan (dag 19 e.v.). We zetten hier de auto neer en moeten nog uitzoeken of het mogelijk is om na 7/8 dagen met het openbaar vervoer terug te komen.
    Weet jij toevallig toevallig hier wat mogelijkheden?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht