MdS 2015: het is bijna zover!

Sponsors: Bergans  |  Buff  |  Nathan  |  Oosterbaan

Mijn tas staat klaar voor vertrek en ook mijn lijf is er klaar voor – alhoewel het nog een volle week duurt eer de 30e editie van de Marathon des Sables van start gaat. Om straks optimaal & veilig te kunnen presteren in de hitte van de Zuid-Marokkaanse Sahara (waar het overdag tussen de 40 en 50 graden Celsius is), vertrek ik op zondag 29 maart al naar Ouarzazate waar ik dan tot vrijdag 3 april rustig in een hotel verblijf. Samen met twee andere Nederlandse deelnemers, Jolande Ardon en Nico Ursem, dus dat is ontzettend relaxt.

Overdag zal ik behalve veel uitrusten en mentaal voorbereiden, korte trainingen maken op het heetst van de dag (het is in Ouarzazate meestal rond 25-30 gr. C) om te acclimatiseren.

Vrijdag 3 april vertrekken bussen van de organisatie naar de woestijn, waar alle 1400 deelnemers bijeen komen en slapen in Berbertenten (door de organisatie verstrekt). Dan hebben we nog even een soort vakantie: die vrijdagavond en ook de gehele zaterdag worden door de MdS-organisatie verzorgd met heerlijke en riante maaltijden (tenminste zo was het de vorige keren dat ik deelnam en dat zal ongetwijfeld opnieuw zo zijn).

Op zaterdag 4 april is de check: dan lever je alle overige bagage in en je laat je racerugzak op inhoud testen door de organisatie. Ook lever je dan je medische certificaat en ECG in.

Vanaf zondag 5 april zijn we alle 1400 geheel self-supporting (op water na) en dan begint de race. Vermoedelijk zal de km-verdeling er als volgt uitzien: etappe 1=34 km, etappe 2=33 km, etappe 3= 33 km, etappe 4= 95 km, etappe 5=42 km, etappe 6=12 km (dit is een aanname op grond van het feit dat race-organisator Patrick Bauer op de persconferentie van 5 maart verklapt heeft dat de ‘long-stage’ langer wordt dan ooit in de historie van MdS, en de vorige langste was 92 km… En verder van het feit dat de totale afstand de laatste edities steeds rond 250 km was…). We weten het pas op 3 april, want op het moment dat we in de bus naar de woestijn zitten, krijgen we de ‘roadbooks’ uitgedeeld waarin alle details van de route vermeld staan. Elk jaar is de route (en de exacte afstanden) anders; geen editie is gelijk aan de vorige. Ook zo uniek.

Het is spannend, want je weet niet wat er gebeuren zal. Ik zit vol goede hoop, barstensvol energie en zelfvertrouwen en heb enorme zin om die magische ‘spirit’ die rond het hele Sables-Event hangt, opnieuw mee te maken. Mijn doel is om het allerbeste uit mezelf te halen en daaronder versta ik dat ik een taakgerichte focus wil houden (niet zozeer letten op de anderen maar op mijn eigen lopen: soepel blijven rennen, alert blijven, licht lopen, geloven in eigen kracht). Elke race is zo zwaar als je hem zelf maakt. Ik ben van plan er een helse maar allemachtig mooie race van te maken…

Zoals straks ACDC weer knetterhard bij de start op 5 april over het deelnemersveld zal schallen: “I’m on a Highway to Hell… Highway to Hell…” Geplaveid met roodgeel zand, een gele zon en een knalblauwe lucht. Met dit jaar zoals het zich laat vermoeden zelfs bloemen temidden van al dat zand… Ik heb er enorme zin in.

 

3 Comments on MdS 2015: het is bijna zover!

 • Bert zegt:
  30 maart 2015 om 08:01 uur

  Ik wens je ontzettend veel succes en geniet ervan,maar kom ook weer heel terug.

  Beantwoorden

 • Jasper zegt:
  31 maart 2015 om 13:50 uur

  Ook aangekondigd op iRunFar:

  “The Netherlands’s Jolanda Linschooten will make her third attempt at MdS. She finished second in 2010, just 30 minutes back of that year’s winner, and fourth in 2011, but 2 hours and 45 minutes back of that year’s winner Laurence Klein. Jolanda has a fascinating expedition history, including crossing Iceland on foot, tackling part of the Yukon and Alaska in an almost 1,000-mile multi-sport expedition, and traveling the 450-mile King’s Trail in Sweden in a week. Let’s just say that she’s tough as nails.”

  Beantwoorden

 • Viola zegt:
  2 april 2015 om 15:25 uur

  Wow te gek! Super veel succes!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht