MdS 2015 dag 4: De dubbele zandmarathon

Sponsors: Bergans  |  Buff  |  Nathan  |  Oosterbaan

Vandaag staat er 91,7 kilometer op het programma met onderweg zeven checkpoints. Meer dan een dubbele marathon… Deze dag mag door de lopers worden gespreid over twee dagen, maar wie voor een goede klassering meedoet loopt deze etappe non-stop. Gestart wordt om 10.00 uur NL-tijd, dus tegen 12.00 uur gaan we de loop volgen totdat Jolanda hopelijk voor middernacht binnenkomt. De grote kunst bij deze lange afstand is het verdelen van de je krachten en regelmatig zijn er deelnemers die de laatste kilometers niet meer vooruit te branden zijn, waardoor plotseling flinke verschuivingen in het klassement optreden. De top 5 dames (en top 10 heren) start 3 uur na de rest van het veld, dus wie de doorkomsten op Darbaroud.com volgt moet daar wel rekening mee houden. Straks een blik in het roadbook en dan op voor ‘the longest day’.

Deze video is van dag twee. Een deel van de route gaat hier vandaag in tegengestelde richting doorheen.

4A

Het roadbook voor het eerste deel laat een vrij vlakke route zien. Tussen post 2 en 3 gaat het omhoog naar de El Oftal Jebel die we nog kennen van de tweede dag (zie video).

Bij CP 1, op 12,2 km komt verrassend Natalia Sedykh als eerste door. Vooral verrassend omdat deze Russische dame nog niet had mogen lopen en in de tweede groep had moeten starten. Waarschijnlijk een communicatieprobleempje… Jolanda komt door als 3e dame, vlak na Sussanah Chan en voor Foy, Hicks, Morrisey en Ferry die in het klassement bij haar in de buurt staan. Eerste indruk is dat Jolanda er zin in heeft.

Bij CP 2 loopt Morrissey iets voor Jolanda en Chan er weer achter. De dames zitten nog binnen enkele minuten van elkaar, dus dit zegt nog weinig. Inmiddels is de top 5, zonder Sedykh, maar met Anna-MArie Watson gestart, dus eigenlijk is de top 6 dames nu in de achtervolging op de rest van het veld. Jolanda zou in het klassement Melissa Venables nu voorbij zijn die op 12 minuten achter Jolanda doorkomt, maar het is nog zo ver dat dit niet meer dan een momentopname is. Nog een stukje vlak, wat zandduintjes en dan op naar de El Ofta Jebel.

 

CP 3 op 37,8 kilometer. Na de beklimming van de jebel zal de verzuring toeslaan en dan zijn er nog 55 phoca_thumb_l_etape4-campagnie-mds2015-copyright-12_bassedefkilometer te gaan… Sedykh komt als eerste door in 4.46.23”, op 9.53” gevolgd door Morrissey, Hicks op 10.57” en Jolanda als 4e door op 11.09”. Morrissey zit in het klassement ruim tien minuten achter Jolanda en vormt een bedreiging voor haar 9e plek. Op haar beurt liggen deze twee dames weer ruim voor op Melissa Venables die 6.20” voor Jolanda staat. Jolanda en Claire Morrissey knokken om de 8e plaats. Hicks lijkt een kleine versnelling te hebben ingezet en probeert haar 7e plek veilig te stellen. Ondertussen is de top 6 ook gestart en inmiddels voorbij CP1.

Over een vlak, stuk door wadi’s en langs een dorpje op weg naar CP 4 op 50,2 km. Maar op CP 4 komt vooralsnog de tijdwaarneming niet door, dus kijken we maar naar vlaggetjes in de woestijn die de onderlinge posities onvoldoende nauwkeurig weergeven om er iets over te zeggen… In de route naar CP5 op 63,3 km zit een flink stuk met zandduinen.

Schermafbeelding 2015-04-08 om 19.15.10

Helaas, ook bij CP 5 lijkt de tijdwaarneming te haperen. Van Morrissey hebben we een tijd gekregen, maar als we naar de sattrackers kijken hadden we al van meer dames een tijd door moeten krijgen. De vlaggetjes lopen nog binnen enkele minuten van elkaar, waardoor de onderlinge verschillen niet goed zichtbaar zijn. Nu door een wadi en dan door een zandig en glooiend stuk op naar CP 6 op 74,8 km. Hopelijk krijgen we daar het klassement netjes in beeld.

Helaas… de tijdwaarneming van de MdS is net zoiets als internetbankieren bij ING. Precies als je het nodig hebt werkt het niet en ik begrijp nu ook de tekst iritrack in de url van de tijdwaarneming. De sattrackers zijn voorbij CP 6 en Morrissey lijkt wat voor Jolanda te zitten. Jolanda zit nog wel voor Melissa Venables maar hoeveel… Het kan dus een plaats omhoog, maar ook een plaats naar beneden worden in het klassement. Doorkomsttijden zouden wel handig zijn, maar helaas. We moeten het doen met een inschatting en die is dat het spant om de plaatsen 8, 9 en 10. bij de dames.

De top 6 dames (minus Sedykh) begint de kop van het veld nu aardig te naderen. Laurence Klein loopt in 5e positie van de achtervolgers en is zichtbaar de man met de hamer tegengekomen. Ze zou haar 3e plaats kunnen verspelen aan Sedykh die ruim een half uur achterstand heeft in het klassement. Klein heeft nog 30 kilometer te gaan, terwijl Natalia Sedykh halverwege CP 6 en CP 7 loopt en nog iets meer dan 10 kilometer te gaan heeft.

bennachtInmiddels is het ook in Marokko donker geworden en lopen de deelnemers met hun hoofdlampje op in de richting van een enorme groene laserstraal die het bivak markeert en maar o zo traag dichterbij komt. In dit laatste deel van de route zitten geen technische moeilijkheden of grote hoogteverschillen meer.

CP 7 op 85,7 km lijkt correct te werken. Natalia Sedykh komt als eerste door in 11.35.30”. Vanaf hier is het nog 6 kilometer naar de finish. 2. Claire Morrisey op 25.19”. Die waarschijnlijk Jolanda voorbij gaat in het klassement. 3. Hicks op 33.24” 4. Venables op 56.23” en 5. Jolanda op 57.19”

Inmiddels is Natalia Sedykh over de finish na 12.20.29”! 2. Claire Morrissey +39.59 die hiermee de 9e plaats van Jolanda in het klassement overneemt. 3. Meghan Hicks +48.59”, 4. Jolanda Linschooten op 1.19.17”, 5. Melissa Venables op 1.21.11”. Waarmee Jolanda niet genoeg in is gelopen op Venables om haar 9e plek in het klassement terug te pakken en na deze slopende etappe.

IMG_0088BREAKING NEWS: Terwijl Jolanda afgelopen nacht in de berbertent lag bij te komen van de lange etappe, hadden de achtervolgende dames nog 20 tot 30 kilometer te gaan. Hierbij is het veld behoorlijk door elkaar geschud en staat Jolanda nu op de 8e plaats! Eerst een blik op het eindklassement na 4 etappes:

 1. Elisebet Barnes (SWE)        22.30.22”
 2. Anna-Marie Watson (GBR)  25.14.02”
 3. Natalia Sedykh (RUS)         25.28.17”
 4. Meghan Hicks (USA)           26.18.16”
 5. Gemma Game (GBR)          26.23.09”
 6. Claire Morrissey (IRL)         26.48.36”
 7. Melissa Venables (GBR)       27.13.19”
 8. Jolanda Linchooten (NED) 27.17.44”
 9. Emily Foy (GBR)                 28.37.46”
 10. Holly Symons (GBR)            29.21.05”

Opvallend aan deze lijst is dat er twee toploopsters ontbreken. Aan de trackers te zien zag ik al dat Klein achter bleef, maar nu blijkt dat Laurence Klein en  Liza Howard, beiden getipt voor het podium, geen van beiden de finish hebben gehaald van de ultra-etappe. Eerder schreef ik iets in dit blog over veerkracht, je zelf herpakken na tegenslag en over toploopsters die afhaken als het podium buiten beeld komt. Werkelijk grote klasse tonen hier Meghan Hicks (opgeklommen naar de 4e plaats) en Jolanda (terug op de 8e plaats)! Verder deed vooral Anna-Marie Watson uitstekende zaken door van de 6e naar de 2e positie te klimmen, absoluut klasse. Jolanda haar 8e plek wordt met 1 uur 20′ voorsprong op Foy niet bedreigd in de resterende marathon-etappe van vrijdag. Het gaatje met Venables, voor Jolanda op de 7e plaats, is slechts 4.25”. Ook de laatste wedstrijd etappe wordt dus weer spannend!

Satphone-bericht Jolanda: Tring; FvZ: “Gefeliciteerd!”;  JL:”Waarmee?” ;FvZ: “Je staat achtste!”; JL: “O, dat wist ik nog niet. Ik heb nog nergens naar gekeken. Ik kom net uit mijn tent kruipen en ben eerst gaan bellen.” FvZ: “Klein en Howard staan niet in de ranking en zijn gisteren niet gefinished.” JL:” Waaaaaaat? Dat meen je niet.” – we praten hier nog even over door. FvZ:  “Vertel, hoe ging het?”   JL:”Het was weer onwaarschijnlijk zwaar. Heel veel zand en een jebel, maar vooral de wind maakte het zwaar. Het was windkracht zes en dat remde je enorm.  De tijden waren ook langzamer dan andere jaren. Ik heb de hele race steady gelopen. Nergens gestopt of gewandeld een ook op de posten meten door gegaan. Ik heb alles alleen gelopen, alleen een keer met Richard (Halderman) een stukje opgelopen maar verder alles strak in mijn eigen tempo. Ik had wel last van mijn rug, omdat je scheef geduwd wordt door de wind en dat moet corrigeren. Ik heb nu minder last dan gisteren. Mijn benen voelen goed. Maar het was ver… ver… Ongelofelijk ver. Normaal weet ik precies wat er komt en heb ik het roadbook in mijn hoofd. Nu heb ik alleen maar tot 7 geteld in plaats van kilometers geteld. Maar wat was het een lange dag… De sfeer in de tent is heel goed. Mensen zijn zorgzaam voor elkaar en delen dingen. Dat is erg fijn.; FvZ: ” Je staat in het klassement trouwens 4.25” achter Melissa Venables. Je bent iets op haar ingelopen.”   JL:”Ja, we hebben elkaar onderweg een paar keer ingehaald. Bij de laatste post zat ze in de tent, behoorlijk stuk. Goh, eens kijken of ik dat gaatje morgen nog kan dichtlopen. Maar vannacht in de tent dacht ik echt: Dit doe ik nooit meer.”

FvZ: “Ja, dat hebben we wel vaker gehoord :-).”

NAGEKOMEN BERICHT: En dan is er aan het eind van de rustdag opeens weer nieuws uit de grote zandbak. Laurence Klein en Liza Howard blijken toch nog in de race te zitten. Of toch niet? Het klassement is bijgewerkt. Klein kwam als 21e binnen op 5.11,10” na Barnes en Liza Howard als 47e op 8.52.41”. Ze zijn in de laatste kilometers van de ultra volledig ingestort. Waarom dit vanochtend (Klein was toen toch al uren binnen) niet in het klassement stond is niet duidelijk. Jolanda behoudt haar 8e plaats in het klassement, maar Klein heeft de 9e plek ingenomen met 28.15.54”. Ze heeft daarmee 58.10” achterstand op Jolanda, wat ze redelijkerwijs onmogelijk in kan halen in de laatste marathon-etappe. Liza Howard duikelt naar de 17e plek in het klassement met 31.44.59”. Petje af voor beide dames dat ze toch de ultra uitgelopen hebben. Ik ben wel benieuwd of ze zichzelf bij elkaar kunnen rapen om morgen weer te starten. Nog een onbevestigde update over Natalia Sedykh in de verkeerde groep leek te starten. Ze heeft aan het eind van dag 3 een tijdstraf van een uur gekregen, waarom is niet bekend. Dit kan bijvoorbeeld als je afval of een waterfles weggooit in het terrein of verplichte uitrusting niet bij je hebt oid. Excuses voor eerdere fouten in de berichtgeving, maar de communicatie door de organisatie is beperkt, loopt vaak achter en blijkt soms ook te worden bijgesteld.

Vergeet niet Jolanda aan te moedigen via onderstaande link, dan heeft ze morgen tijdens de rustdag wat te lezen op bivak. Jolanda loopt met nummer 965: http://www.darbaroud.com/en/live/write-to-a-competitor.html

12 Comments on MdS 2015 dag 4: De dubbele zandmarathon

 • Ronald Tertoolen zegt:
  8 april 2015 om 13:03 uur

  Frank, alvast bedankt voor de update…… en Go Go Go Jolanda…. geniet van je race die de reis over het zand wordt…..

  Beantwoorden

 • Marcel zegt:
  8 april 2015 om 20:32 uur

  Een gezellig multimedia avondje met chips, cola en second screens. Op mijn linker scherm het live verslag van de top verslaggever van het “Cyber Adventure Magazine” (Frank bedankt!). Rechts de doorkomst tijden. Lekker alles doorrekenen net als bij de 10km allround schaatsen. En in het midden de live webcam waar het duidelijk is dat de problemen zich opstapelen want naast het feit dat het tijdwaarnemingssysteem plat ligt lag ook de finish boog een kwartier lang plat.

  Hoe verklaar ik morgen op mijn werk de wallen onder mijn ogen? Ach deze trofeeën zijn maar voor korte duur, zou Jolanda zeggen.

  Beantwoorden

 • Rik zegt:
  9 april 2015 om 08:36 uur

  Jolanda zet m op!! Super goed die 8e plaats!

  Beantwoorden

 • Wilma en Rob zegt:
  9 april 2015 om 10:05 uur

  Jolanda,
  Heel veel sterkte en succes met de laatste loodjes.
  Ik mis nog een tabel met de tijden/prestaties naar leeftijd.
  Tot ziens in Heiloo.
  Tv-uitzending De Wandeling was indrukwekkend.

  Beantwoorden

 • mark zwart zegt:
  9 april 2015 om 10:52 uur

  frank als de razende reporter.. leest spannend weg.. jeetje wat een mooi avontuur mag je weer beleven.. sluit mij aan wat de wandeling betreft.. kreeg er een brok van in m,n keel.. die laatste loodjes zullen een peulen schilletje zijn voor een sterke dame als jou.. happy smiling

  Beantwoorden

 • Agnes zegt:
  9 april 2015 om 12:05 uur

  gaaf verhaal. Spannend. Heerlijk om te lezen. Zet um op Jolanda. Groet Agnes

  Beantwoorden

 • Karel lambrechts zegt:
  9 april 2015 om 12:44 uur

  Enorm veel respect Jolanda.

  Beantwoorden

 • Gerard Pijnenburg zegt:
  9 april 2015 om 18:18 uur

  Je doet het geweldig Jolanda! Knap zoals je die ULTRA gelopen hebt. We hebben thuis naar ‘de Wandeling’ gekeken, wat een open storie die ons diep raakte… Succes de komende dagen, ik blijf je volgen! Groet, Gerard

  Beantwoorden

 • Grietje zegt:
  9 april 2015 om 19:18 uur

  Hoi Jolanda,
  Pas gisteravond naar de uitzending van de wandeling gekeken,Indrukwekkende reportage, en wat heb je, je kwetsbaar opdurven stellen.
  Heb alleen maar meer respect voor je gekregen.
  Respect ook voor de wijze waarop jij je dag start, en doorkomt.
  Ook voor morgen alle succes en ik blijf je volgen.

  Beantwoorden

  • Monique Creemers zegt:
   9 april 2015 om 21:56 uur

   Je doet het toch maar weer Jolanda, hoop weer op een spannend boek!

   Beantwoorden

 • Angela zegt:
  9 april 2015 om 20:37 uur

  Wat een prestatie! Succes met de laatste lootjes.
  Je bent een krachtige inspirerende vrouw!

  Angela

  Beantwoorden

 • Sjef kogels zegt:
  9 april 2015 om 21:09 uur

  Respect! Prachtig superzwaar avontuur.
  Veel succes.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht