MdS 2015 dag 1: Klaar voor de start.

Sponsors: Bergans  |  Buff  |  Nathan  |  Oosterbaan

roadbook dag 1Het roadbook voor de eerste dag geeft een afstand van 36,2 kilometer. Volgens de organisatie een zware en hete dag, wat klinkt als een pleonasme voor de Marathon des Sables. In elk geval zijn de eerste 2,2 kilometer vlak en eenvoudig, daarna ligt al de eerste jebel (berg), gevolgd door zandduinen, een droge rivierbedding meer zandduinen, nog een jebel en dan naar de finish. Onderweg twee Checkpoints (CP), waar we de exacte tussentijden te zien krijgen. Hiernaast het eerste deel van het roadbook zoals de deelnemers dat krijgen.

Onderweg zijn alle lopers te volgen met een spot, maar omdat die slechts een keer per tien minuten een positie doorgeeft is de situatie die we op de kaart te zien krijgen nooit actueel en is het alsof de lopers een soort haasje over door de woestijn lopen.

In de Sahara dendert de heli met de cameraploeg over het startvak, Patrick Bauer schiet een gat in de lucht en de deelnemers gaan op weg voor hun Higway to Hell.

Op CP 1 na 13,4 kilometer komt Elisabet Barnes als eerste door na 1.35.34. Op de hielen gezeten door drievoudig ex-winnares Laurence Klein op 0.33”. Liza Howard op 0.51” en Nataly Sedykh op 0.51”. Dan valt er een flink gat in het damesveld en komt Jolanda door als 5e op 9.44”. De winnares van 2013, Megan Hicks komt als 7e door in 13.21”. De eerste indruk is dat Klein – zoals we gewend zijn – en Howard plankgas vertrokken zijn. Barnes en Sedykh zijn (nog) onbekende namen, Jolanda en Meghan Hicks kiezen een rustigere start. Het is nog heel ver…

Op CP 2, na 24,8 km opnieuw Elisabet Barnes als eerste door na 2.33.00, op 2.53” gevolgd door Klein en Howard op 4.05”. Jolanda komt nu door als 6e dame, op 25.37” , Meghan Hicks op 25.41” gaat bijna samen op met Jolanda.

Finish na 36,2 kilometer:

1. Elisabet Barnes (Se)  3.45.17” ,    2. Liza Howard (VS)  +7.57” , 3. Laurence Klein (Fr) +10.40”, 4. Natala Sedya (Ru) +23.16”

Jolanda levert in het laatste stuk nog een paar plaatsen in en komt binnen als 8e dame op + 45.43”

Eerste indruk is dat Laurence Klein haar oude vorm weer te pakken heeft na een aantal mindere jaren. Barnes is de surprise van het jaar en Jolanda loopt netjes mee in de top tien, maar het gat met de top drie is al fors. Met name naar het eind van dag 1 leek het minder snel te gaan. Wachten tot Jolanda belt en meer over de race van vandaag kan vertellen!

phoca_thumb_l__mg_6731_800x600Satphone bericht Jolanda:”Ik vond het zwaar, de rugzak voelde zwaar. Niet dat die zwaarder is dan anders, maar zo voelde het. Toch heb ik voor mijn gevoel redelijk goed gelopen, het ging gewoon niet harder. Ik kwam niet zo goed in mijn pas als normaal. Ik heb een beetje last van mijn voetboog, mijn schoen buigt te ver dubbel of zo, ik weet niet wat het is. Maar het valt wel mee, eigenlijk heb ik nergens last van, spieren en alles voelt wel soepel. Het was een vrij vlakke en weinig technische dag. De snellere lopers vliegen vliegen me dan voorbij en dat is wel frustrerend. Ik weet niet op welke plek ik eigenlijk sta (8e -FvZ). O, dan wordt het nog knokken om in de top tien te komen. Nou ja, ik moet me gewoon focussen op mijn eigen race lopen, dat is de enige manier om over de hele race tot de beste prestatie te komen. O ja, ik had met mijn lenzen en zonnebril gelopen, maar ik kreeg toch weer last van mijn ogen, zag wat dubbel (door eiwitafzetting, een bekend probleem – FvZ). Morgen dus met bril lopen.

Samengevat: Jolanda had geen topdag en plaatst zich daarmee in de top tien. Het veld is bij de topdames behoorlijk breed. En de top drie heeft een duidelijk visitekaartje afgegeven.

Aanmoedigingen voor Jolanda kun je sturen via deze link op de site van de organisatie: http://www.marathondessables.com/en/live/write-to-a-competitor.html De mails worden ‘s avonds op bivak geprint en uitgedeeld aan de deelnemers. Jolanda loopt met startnummer 0965.

 

4 Comments on MdS 2015 dag 1: Klaar voor de start.

 • erwin zegt:
  4 april 2015 om 22:13 uur

  Ongeloofelijk veel succes vanuit heemskerk

  Beantwoorden

 • Jacqueline Raaijmakers zegt:
  5 april 2015 om 15:21 uur

  ‘Gewoon’ nagenoeg naar het zuiden lopen, als ik de afbeelding van het roadbook zou moeten geloven. Maar ik snap en weet dat het in de realiteit anders is. Ik ben benieuwd naar je ervaringen op de eerste dag. Er kan in ieder geval nog van alles gebeuren de komende dagen. Succes!

  Beantwoorden

 • michel schuurman zegt:
  6 april 2015 om 07:33 uur

  Dag Frank,
  Als je Jolanda spreekt, wil je haar dan laten weten dat er weer een stevige groep mensen met spanning en respect haar race dagelijks volgt? Wens haar succes!
  Michel

  Beantwoorden

 • Frank van Zwol zegt:
  6 april 2015 om 09:04 uur

  Doe ik zeker , Michel!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht