MdS 2015: Inpakken

Sponsors: Bergans  |  Buff  |  Nathan  |  Oosterbaan
 • 2 april 2015

Meer dan 30 jaar geleden, vertrok de jonge Fransman Patrick Bauer met een enorme rugzak richting de woestijn. Hoe jong hij ook was, hij had het even helemaal gehad met de hectiek van zijn werk en dagelijks leven. Meer dan 300 km legde hij in zijn eentje af, bijna twee weken door het zand, maar de innerlijke reis die hij aflegde was nog vele malen langer. Zoals ieder mens in de woestijn het keer op keer zelf zal ervaren: vroeg of laat maakt die woestenij je nederig. Nederig op een mooie manier, zonder te vernederen want  het doet geen pijn, het geeft gek genoeg juist kracht.

Patrick Bauer besloot dat zijn ervaring niet uniek hoefde te zijn. Exact 30 jaar terug, april 1986, organiseerde hij de allereerste Marathon des Sables. Enkele tientallen deelnemers stonden aan de start voor wat in die tijd een uniek (en dan ook met argusogen bekeken) race-concept was. Inmiddels is de MdS uitgegroeid tot een immense en zeer geoliede organisatie, uiterst commercieel en met voor deze 30e editie een groter deelnemersveld dan ooit – 1400 – en daar kun je van alles van vinden maar het is daarmee niet alleen de grootste woestijnrace ter wereld, er blijft ondanks alle commercie ook aandacht voor de locale bevolking: de MdS doneert waterputten aan de woestijndorpen langs de route, sport-voor-vrouwen wordt gestimuleerd, sport-op-scholen is een speerpunt.

Het zegt genoeg dat Patrick Bauer straks bij de finish van de laatste dag minutenlang omarmd staat met de Lahcen-broers uit Zagora. Overigens, voor élk van die 1400 mensen heeft Patrick straks een ‘big hug’. Want wat voor elke race geldt, geldt voor ‘de Sables’ dubbel en dwars: “Wether you are a rank amateur or a world champion, the ultimate measure of success is not your performance stats but what you were able to feel while performing.” (Uit ‘Flow in Sports’)

Mijn spullen liggen klaar op bed, inpakken is een kwestie van 1 minuut, dit schamele pakketje spullen dat voornamelijk uit voeding bestaat. De verplichte items als slangebeetset, reddingsdeken, kompas en seinspiegel ligt erbij en meer ook niet. Een windjack, 1 extra onderbroek en 1 paar extra sokken voor op kamp, meer kleding heb ik niet mee. Geen mat, geen brander of andere kookspullen. De woestijn én deelnemers van eerdere edities (en mijn eigen eerdere reizen) leerden me dat minder meestal meer is.

4 Comments on MdS 2015: Inpakken

 • Gerda zegt:
  2 april 2015 om 11:17 uur

  Ga ervoor!!

  Beantwoorden

 • Ludo De Greef zegt:
  2 april 2015 om 15:09 uur

  M’n beste mvr Linschooten, respect!
  en ook wel wat afgunst want u gaat een prachtige levenservaring tegemoet.

  Beantwoorden

 • Rik zegt:
  2 april 2015 om 19:22 uur

  Go with the flow!

  Beantwoorden

 • Rob zegt:
  4 april 2015 om 14:17 uur

  heel veel succes

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht