MdS 2015 dag 3: Niet de race maar de reis…

Sponsors: Bergans  |  Buff  |  Nathan  |  Oosterbaan

FvZ: Een bijzondere dag gisteren. Terwijl Jolanda op bivak zat met een rugblessure konden de kijkers thuis de indrukwekkende uitzending van KRO’s De Wandeling volgen, waarin Jolanda vertelde over haar moeilijke jeugd, hoe ze daarna haar leven heeft omgebogen en niet het verleden laat bepalen wat er met je gebeurd. “Kijk maar hier sta ik. Ik kan heus wel wat!” De 180 graden draai die Jolanda met haar mindset maakte dwingt respect af. Lopen met een wrakke rug vraagt een buitengewoon doorzettingsvermogen en veel toploopsters zouden hier afhaken. Een plek in de subtop staat niet zo mooi op je loop cv, dan liever uit de uitslag geschrapt. Maar Jolanda zou Jolanda niet zijn als ze er ondanks alles niet het allerbeste van maakt. We zijn dan ook razend benieuwd of ze vandaag overeind weet te blijven. Een blik in het roadbook:

De derde etappe gaat over 36,7 kilometer. Naar CP 1 op 14 kilometer ligt een lang stuk met kleine zandduinen. Dan wat stenige stukken, een soort bergpas, een wadi en het nodige zand naar CP2 op 25,9 km. Het laatste stuk gaat over een glooiende jebel en na weer wat zand komt het bivak in zicht na 36,7 kilometer. Om 11.30 uur NL tijd is er gestart, dus vanaf 12.00 uur gaan we weer naar de doorkomsten kijken.

De sattrackers halverwege naar CP1 laten zien dat Jolanda goed in beweging is. En inderdaad, doorkomst op CP1:

1. Elisabet Barnes in 1.28.54”, op ca. 3 minuut gevolgd door Sedykh en Howard. 4. Klein op 4.14” en die loopt zo langzamerhand een aardige achterstand op in het klassement. Jolanda komt verrassend als 8e door op 14.14” achter Barnes. Bij CP 2 gaan we eens voorzichtig kijken wat dit voor het klassement zou kunnen betekenen, maar het goede nieuws is dat Jolanda het er niet bij laat zitten en haar top tien plek niet gratis weg geeft.

Bij CP2, na 25,9 kilometer komt de inmiddels bekende top vier als eerste door. 1. Elisabet Barnes in 2.29.12” gevolgd door Laurence Klein die het er niet bij laat zitten en een tussensprintje heeft gemaakt op 3.27”, daarna Sedykh en Howard. Jolanda komt door als 9e dame op 32.56”, anderhalve minuut voor Megahn Hicks. In het klassement zou Rebecca Ferry Jolanda nu voorbijgaan, maar op haar beurt zou Jolanda weer Claire Morrisey voorbij kunnen gaan. We moeten echt afwachten tot de finish voor dat we weten of Jolanda haar plaats weet vast te houden…

Na 36,7 km komt opnieuw Barnes als snelste binnen na 3.48.54”, 2. Klein op 7.18” en 3. Howard op 13.42”. Klein loopt wat in op Howard in het klassement en met de ultra-etappe van morgen op het programma kan ook in de top drie nog een verschuiving plaatsvinden.  De nummers 4 en 5, Natalia Sedykh en Gemma Game hebben inmiddels op meer dan een uur achterstand. Maar hoe gaat met de groep die daar achter zit…

Jolanda komt binnen als 8e dame op 49.24” achter Barnes. Rebecca Ferry zat een precies een minuut voor Jolanda en loopt dus wat op haar in, het verschil is 5.24”  in het voordeel van Jolanda. Jolanda is 3.43” ingelopen op Megan Hicks die 6e staat in het klassement, maar het verschil is nu ongeveer een half uur. Jolanda loopt een minuutje in op Melissa Venables, verschil is nu 7.20”  Ook heeft Jolanda vandaag Claire Morrisey een flink stuk achter zich gelaten, 19.55” en jawel… ze klimt daarmee een plaats in het klassement naar de 9e plek.

Satphone Jolanda: “Het was een vrij vlakke route, goed te doen met een paar zandstukken. Ik heb alles en iedereen laten gaan en heb volledig mijn eigen race gelopen. Liep steeds vlakke tijden tussen de posten. Ondanks de pijn heb ik toch goed geslapen en kan redelijk vrij bewegen. Ik ben de enige in mijn tent zonder blaren. Tegen het einde begon ik steeds meer mensen in te halen, er was een stuk duin met wat klimmen en opeens kreeg ik vleugels. Megan Hicks liep me achterop, en we hebben even gepraat. Ze kwam voor een podiumplek en dat zit er niet meer in, ook zij moet haar plannen enorm bijstellen. Uiteindelijk was ik toch weer sneller en liep bij haar weg de laatste kilometers naar de finish. Ik mankeer niks, maar kijk niet echt uit naar de 90 kilometer van morgen, het is wel heel, heel erg lang… Ik moet me gewoon nog goed opladen. (dat is niet zo gek – Jolanda is net anderhalf uur binnen – FvZ).”

Morgen start het hele veld om 10.00 uur. Alleen de top 5 dames en top 10 heren starten vier uur later om 14.00 uur (NL-tijd). De toplopers lopen dan het hele veld voorbij, wat een lastig beeld geeft in de tussentijden. Elisabet Barnes heeft goede kansen, maar moet wel laten zien dat ze ook een goede ultra in haar benen heeft. De dames op de plaatsen 5 t/m 12 zitten binnen een uur van elkaar, dus ook daar zal -zo leert de ervaring – nog van alles verschuiven in de 90 kilometer ultra-etappe van morgen. Het wordt een lange en spannende dag met de finish van Jolanda ergens voor 24.00 uur – als alles volgens plan verloopt. Maar ja… het is maar een plan.

Tot slot nog het algemeen klassement van de eerste twaalf dames met de totaaltijden na drie etappes:

 1. Elisabeth Barnes (SWE)          11.01.18”
 2. Liza Howard (USA)                 11.23.14”
 3. Laurence Klein (FRA)              11.35.07”
 4. Natalia Sedykh (RUS)             12.07.48”
 5. Gemma Game (GBR)              12.20.19”
 6. Anna-Marie Watson (GBR)       12.55.03”
 7. Meghan Hicks (USA)               13.08.48”
 8. Melissa Venables (GBR)           13.31.38”
 9. Jolanda Linschooten (NED)      13.37.58”
 10. Rebecca Ferry (GBR)               13.43.22”
 11. Claire Morrissey (IRL)              13.48.08”
 12. Emily Foy (GBR)                      14.10.11”

Vergeet niet Jolanda aan te moedigen via onderstaande link. Jolanda loopt met nummer 965:

http://www.darbaroud.com/en/live/write-to-a-competitor.html

8 Comments on MdS 2015 dag 3: Niet de race maar de reis…

 • Rik zegt:
  7 april 2015 om 17:15 uur

  Super Jolanda! Ga zo door! Je kunt het!!!

  Beantwoorden

 • Jacqueline Raaijmakers zegt:
  7 april 2015 om 18:47 uur

  Ondanks je blessure zet je toch opnieuw een super mooie prestatie neer! Juist de berusting dat het zo is, zorgt er waarschijnlijk voor dat je je plan goed kunt bijstellen. Morgen een ‘driedubbele’ etappe te gaan. Blijf ontspannen lopen, dan lukt het je wel. Succes!

  Beantwoorden

 • De svenska fansen zegt:
  7 april 2015 om 19:09 uur

  Heja heja, friskt humör! Det är det som susen gör!

  Beantwoorden

 • Voschezang zegt:
  7 april 2015 om 19:27 uur

  Hoi Jolanda, wij zijn enorme bewonderaars van je, nu nog meer!! Succes morgen. We blijven je volgen. Keep on going…

  Lieve groet, Eric en Karin Voschezang

  Beantwoorden

 • Grietje zegt:
  7 april 2015 om 21:33 uur

  Hoi Jolanda,

  Toen ik las dat je vleugels kreeg, dacht ik: dat komt wel goed.
  Blijf maar lekker fladderen op jou manier.
  Heel veel succes, ook morgen met zoveel kilometers voor de boeg.

  Beantwoorden

 • francoise vd ende zegt:
  7 april 2015 om 22:56 uur

  dag Jolanda, je bent geblesseerd, en je dwingt respect af ! ik weet het zeker, ook van vele mensen. je bent bijna jarig. waar blijft de tijd ! ga zo door ! van tijd tot tijd kijk ik wat je nóú weer aan het doen bent….. geweldig ! je wordt intens bewonderd door velen, ook door mij !

  Beantwoorden

 • Sylvia zegt:
  8 april 2015 om 07:21 uur

  Ha Jolanda
  Just move it, move it, move it.
  Maar zo simpel is het niet altijd. Ik wens je alle succes van de wereld, heel veel vleugels en heel veel ‘reis’ met deze monstrueuze etappe vandaag en de dagen daarna. Diep respect, keep on moving!!!

  Beantwoorden

 • Ronald Tertoolen zegt:
  8 april 2015 om 10:41 uur

  Hoi Jolanda, nu al DIEP respect m.b.t. je uitdaging en dat met die verdraaide/pijnlijke rug. Schiiterend om de stukjes van Frank te lezen. Eigenlijk te weinig/ kort….. want meer informatie is welkom.
  GO GO GO, Keep on Running

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht