Finse stiltetijd, een FilmFestival-Award, een ebook & een podcast

Het voordeel van niet zo geregeld een blog plaatsen is, dat je in elk geval na zoveel tijd weer wat te melden hebt 😉

Allereerst waren Frank en ik de hele maand september min of meer offline, onderweg met onze zelfgebouwde Wideblom-kano over het Finse Inari-meer. Dit keer eens zonder vooraf vastgelegde route, we laadden de kano vol met proviand voor 3 weken en dat was ‘alles’. Letterlijk en figuurlijk: het was álles wat je maar wensen wilt. Juist dit maakt zwerven mogelijk: van dag tot dag bepalen wat je gaat doen – op grond van het weer (de wind met name), de plek waar je kamp hebt en je stemming. Wat het heeft ‘opgeleverd’ is te zien in de 12′ film die ik er afgelopen weken van maakte (onderaan dit blog) en in het fotografie-overzicht dat je HIER vindt.

Verrassend was om bij thuiskomst in oktober, te horen te krijgen dat mijn film ‘Song of the sea‘ winnaar geworden is in de categorie ‘seakayaking’ bij het (Canadese) Waterwalker Film Festival. Inmiddels al ruim 36K mensen die ‘m gezien hebben. Dat is toch wel ongelofelijk. Des te meer een eer, omdat dit festival staat voor het (visuele) gedachtegoed van Bill Mason – die ook voor mij (o.a. met zijn film ‘Waterwalker‘) een ongelofelijke inspirator was.

In oktober ben ik o.a. bezig geweest met het maken van een ebook van ‘ULTRA- een jaar lang trailrunnen’. Sinds augustus was de printversie al beschikbaar van dit boek (een heruitgave van ‘Eenzame uren’, die niet langer verkrijgbaar is). Vanaf nu is ook de digitale versie klaar! Beide versies zijn voorzien van zwartwit foto’s.

Op 1 november kwam Franks nieuwe Tom Brandt thriller “Speciale Opdracht” uit. Gevolgd door een hele ‘Frank-vanZwol-week’ bij THRILLZONE, waar interviews, recensies en columns te lezen waren. Je kunt het hier terugvinden.

Afgelopen zaterdag, 11 november, had ik de eer te gast te mogen zijn bij Looppraat, dé Nederlandse podcast voor hardlopers, door hardlopers. Ontzettend leuk en inspirerend om bijna 1,5 uur lang te spreken met Anton-Jan Thijssen en José Vicente. Je kunt ‘m hier terugluisteren.

Wat staat er verder nog op de planning? In elk geval presenteer ik zondagmiddag 26 november de lezing ‘Wild Scandinavië’ in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Deze wordt georganiseerd door ‘t NUT Wieringerwerf, dus niet bij mij maar alleen via hen kun je aan kaartjes komen.

Verder organiseer ik in januari de Lofoten-fotografie-week (die vol zit), waar ik nu alvast eea voor aan het voorbereiden ben. Altijd leuk om niet gewoon de ‘oude’ reis uit de la te trekken maar er weer nieuwe inhoud aan toe te voegen. Net als fotografie zelf: het is altijd in ontwikkeling!

Op de lange termijn werken we aan allerlei-lopende-klussen bij Uitgeverij WILD  zoals het nadenkwerk voor een volgend Tom Brandt avontuur (Frank) en de (her)uitgave van mijn eerdere titels (Niet de race maar de reis & Keerpunt Alaska). Een nieuw boek wil ik ook graag maken, maar dat verkeert nog in de brainstorm-droomfase.

Ook staat er voor volgend jaar zomer een nieuwe zeekajak-expeditie op Groenland gepland, Song-of-the-Sea-continued – een weergaloos gaaf vooruitzicht.

In de vrije uurtjes zijn we met name op het water te vinden: in de brandingkajaks of in de zeekajaks op zee of meer. En in de open kano uiteraard. Want het water is dé vrijheid dichtbij huis!

7 Comments on Finse stiltetijd, een FilmFestival-Award, een ebook & een podcast

 • Pieter Nuij zegt:
  16 november 2023 om 11:23 uur

  Prachtige beelden Jolanda, voor ogen en geest. Warme herinneringen aan de tent en het kacheltje 😊

  Beantwoorden

 • Wendy zegt:
  17 november 2023 om 20:40 uur

  Wauw! Wat een prachtige film en foto’s. Ik heb ervan genoten. Even een momentje de natuur ingetrokken worden. Heel fijn.
  Ook nog gefeliciteerd met de prijs voor de Song of the see film!

  Beantwoorden

 • Irma Mozer zegt:
  19 november 2023 om 17:12 uur

  Wauwww, wat prachtig toch weer! De beelden, de tekst en de muziek. Dank jullie hiervoor!
  Ik kan niet anders dan steeds maar denken: tienduizenden jaren geleden leefden we allemaal zo…

  Beantwoorden

 • Ron zegt:
  20 november 2023 om 16:34 uur

  Zucht ……..

  Beantwoorden

 • Monica de Leeuw zegt:
  24 december 2023 om 04:32 uur

  Wauw alweer Jolanda en Frank, dank dat jullie deze reizen en ervaringen en vooral ook die prachtige kunstzinnige beelden van de natuur, met ons kunnen delen. Van harte met jouw eerste prijs voor ‘Song of the Sea’ ! Water, voor mij het hoogste bewustzijn hier op Aarde waar we als mens nog veel van mogen leren. Droom en creëren Jolanda en Frank, jullie maken het een stuk lichter op Aarde 🙏💓💫Dank jullie wel, harte water groet Monica

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht