Dag 41 – Song of silence

Elke dag is anders (al lijken sommige dagen best veel op elkaar) en vandaag staat volledig in het teken van de stilte. Dat plan je niet, dat overkomt je. En als je nog maar net van huis bent, kan je dat misschien overvallen maar nu ik al zoveel dagen buiten in mijn uppie onderweg ben, voelt het eigenlijk prettig, harmonieus.

Eerst is er de mist bovenin bij de pas, waar het pad ontbreekt en ik met kaart en kompas de juiste richting bepaal. In de wolken lopen maakt de bergwereld klein en onvriendelijk maar het waait nu eens helemaal niet (wat een stilte) en dat maakt alles anders. De stilte, dat is ook de roep van de koekoek, in elke glen is er wel eentje tientallen keren zijn eigen naam aan het herhalen. Dat heeft iets vredigs en ook iets herkenbaars, zo klinkt elk nieuw bergdal toch een beetje vertrouwd. Stilte is de rivier die ik doorwaad. Is de helling die ik zonder pad moet traverseren. Is de pauze in de middagzon met een vers gezet bakkie oploskoffie bij het bergbeekje Ann Crom allt. Stilte, zo ontdek ik tot m’n verrassing, is helemaal niet het ontbreken van geluid maar van afleiding. Stilte is met je volle aandacht bij ogenschijnlijk ‘niets’ zijn. Loch na Leitrach, Loch Calavie, Loch an Laoigh, prachtige rare namen, songteksten op zich. De verlaten bothy Maol-bhuidhe waar ik in afwachting van een potje thee het esbitblokje wel drie keer sneller wil laten branden. Vandaag uitsluitend bergen, tussen de weg bij Cluanie en de volgende zit een kleine 50 km bergterrein. Ik kom niemand tegen, de hele dag niet. Die stilte strekt zich vanuit het landschap uit naar mij van binnen, het is een soort resonantie, een diepe lage grondtoon. Daarom denk ik dat stilte eigenlijk een liedje is. Ritmisch tikken nu de druppels op het tentdoek, een prettige stilte want ik zit droog binnen en had de tent net staan toen het begon. Morgen kan alles weer anders zijn, misschien stormt het wel en is de stilte ver te zoeken. Maar de stiltes van vandaag, in al die variaties, blijven vast wel zachtjes doorzingen.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht