Corsica’s GR20: nieuw trailrun-avontuur!

Sponsors: Bergans

haute route de corse gr 20Niet de race maar de reis, dat houd ik er nog even in. Half september wil ik een lang gekoesterd plan uitvoeren, namelijk de hele GR20 als solo trailrun afleggen. Dit zal tevens een reportage worden voor Run2Day Magazine. Met minimale rugzak en onderweg in de bivakzak slapend, maar met gebruik making van de hutten voor water en proviand. Corsica heeft al vele jaren mijn hart gestolen. Jaren terug beleefden Frank en ik een winterse versie van de GR20, op sneeuwschoenen, stijgijzers en touw – een helse maar schitterende Haute Route waarbij de supersteile couloirs regelmatig aan touw afgedaald moesten worden.

mist sneeuw gr 20gr 20 sneeuw frankhaute route de corse gr 20 bergeries d'i pozzihaute route de corse gr 20 frank tentje ontbijt

Vervolgens mocht ik op uitnodiging deelnemen aan de Grand Raid de Corse (vanwege mijn winst op de Grand Raid du Tour des Dents Blanches). Sindsdien spookt dat plan van een eenzame solorun over de ruigste én allermooiste lange-afstands-route van Europa in mijn hoofd.

Ter voorbereiding heb ik de digitale kaarten Parcs National 1:25.000 Corse Nord en Corse Sud gekocht. Via de app Viewranger heb ik de complete route ingetekend (staat al op de kaart, maar er zijn nogal wat zijpaden en varianten, dus is het handig om je eigen route te highlighten). Op deze manier heb ik inzicht in de exacte afstanden, hoogtemeters en moeilijkheden. Dat leg ik naast de gidsjes van Cicerone (GR20: Corsica – Paddy Dillon) en van Rother (Korsika-GR20 – Willi + Kristin Hausmann). Zo neem ik de hele route deel voor deel door. Het geheel is pakweg 190 km met daarin zo’n 15.000 hoogtemeters. In die periode komt de zon op om 07.00 uur en gaat deze weer onder om 20.00 uur – op die manier maak ik een berekening hoe lang ik dagelijks onderweg wil zijn en tot waar ik kan komen. Over mijn exacte paklijst denk ik nog na, voeg ik later hier nog aan toe.

Ik begin in het noorden, om de moeilijkste trajecten eerst af te leggen (als ik nog ‘fris’ ben). Ik wil proberen het geheel in 3 dagen af te leggen maar er is geen tijdsdruk (dat zou gevaarlijk en dom zijn) want ik heb 7 dagen de tijd om weer terug op het vliegveld van Ajaccio te komen. Het gaat er mij niet om de snelste te zijn. Ik vind het gewoon een mooie sportieve uitdaging waarvoor ik de komende tijd wil trainen.

‘Voeten maken vleugels overbodig.’ (zelfplagiaat uit ‘Niet de race maar de reis’)

8 Comments on Corsica’s GR20: nieuw trailrun-avontuur!

 • Erik Kemper zegt:
  1 juni 2015 om 12:20 uur

  Suk6, Ben benieuwd 🙂

  Beantwoorden

 • Jan Pieters zegt:
  1 juni 2015 om 12:52 uur

  Mooi plan Jolanda dat wordt eerst genieten voor jou en dan later voor ons 🙂

  Beantwoorden

 • margriet zegt:
  2 juni 2015 om 08:03 uur

  Een geweldig doel om weer naar toe te werken. Ik hoop dat je af en toe een verslag stuurt van je reis, zodat we een beetje kunnen meereizen (net als bij de UK-reis).

  Beantwoorden

 • Grietje zegt:
  14 juni 2015 om 09:11 uur

  Hoi Jolanda,

  Wat weer een geweldige uitdaging.
  Ben benieuwd hoeveel van dit soort plannen je nog hebt opgeslagen,heel veel succes met de voorbereiding.

  Beantwoorden

 • Bert zegt:
  10 augustus 2015 om 21:17 uur

  Hallo Jolanda,

  succes daar.ik weet uit eigen ervaring hoe mooi het daar is(sept. 2014)
  zie uit naar het verslag

  Beantwoorden

 • Rob en Wilma zegt:
  13 augustus 2015 om 12:07 uur

  Fantasties plan, heel veel succes! Mocht je op het Noordelijke deel op een col een fototoestel (Rollei 35) vinden, laat het dan vooral liggen, want het is nu niets meer waard, maar neem het filmpje mee. Als dat ons in goede staat bereikt (maar niet stiekem fotoshoppen) betalen wij je volgende reis. Wij komen niet naar Schiphol, want dan zijn we in PERU. Voor jou lijkt de Huayhuash-ronde ons wel iets: voor wandelaars 10 dagen, 53 uur, 114 km.,5500 meter stijgen (en dalen). Red je makkelijk in 2 dagen. De race is simpel, maar de reis wat lastiger. Nogmaals succes, Wilma en Rob.

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   13 augustus 2015 om 12:36 uur

   Lieve Wilma en Rob, dankjulliewel, ik ben blij met jullie berichtje! Oei, je camera daar kwijtgeraakt, da’s niet best! En gezien de drukte op de GR20 in juli-augustus (daarom ga ik ook in september) vrees ik dat die camera al verdwenen is… Dus dat wordt mijn volgende reis zelf betalen… (Jammer want anders valt natuurlijk met dat filmrolletje op zak, best een reisje Antarctica te overwegen… wanneer krijg ik nou weer zo’n mooi aanbod?!) Succes en mooie uren in Peru! Tot later, Jolanda.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht