Het plan achter de reis

Sponsors: Bergans

Heb jij dat nou ook wel eens? Dat je in een besneeuwd bos staat, om je heen kijkt en denkt: hé, ik zie een ski! Want bomen zijn (als je er even voor gaat zitten) toch feitelijk de voorloper van de ski – dat weten ze in het Noorse Morgedal in Telemark als geen ander want de oervader van de houten ski’s, Söndre Norheim, oefende daar zijn fameuze sprongen vanaf de besneeuwde boerendaken. Samen met Frank ga ik daar in Morgedal vanaf 26 januari dan ook leren om zelf houten ski’s te maken.

“Kun je ook gewoon kopen hoor, in de winkel hebben ze van die mooie lichte, carbon heet dat!”, merkte een buurman van de week op toen we ons plan enthousiast uit de doeken deden.

En kijk, dát is het ‘m nou juist! Alles is te koop. Behalve aandacht en tijd. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik heb sterk het vermoeden dat juist door dagenlang schaven, schuren, aaien en poetsen over die voormalige boom, zo’n stuk hout ineens een eigen leven gaat leiden. Misschien ga ik er wel van houden. Veel meer van al mijn op zolder opgestelde snelle, dure gekochte ski’s…

En dat is dan weer mooi meegenomen tijdens de lange skitocht die we er vervolgens in februari op willen gaan maken! Op eigen houtje! Dit wordt onze nieuwste reis, tevens een reportage voor National Geographic Traveler én onderdeel van een nieuwe Mondiavisueel theaterlezing (seizoen ’16-17, ja, dit wordt lange-adem-werk want we zijn nog 2 andere “Self-Made-in-Scandinavia”-projecten voor deze nieuwe lezing van plan…).

3 Comments on Het plan achter de reis

 • Francis Peels zegt:
  25 januari 2015 om 14:24 uur

  Leuk! Bijna op weg dus. Veel plezier en een mooie tocht gewenst.
  Ga morgen ook naar Scandinavie, voor 2 maanden. Heb daar Internet, dus ik kan jullie volgen als er iets op het blog komt. Goede reis.

  Met vriendelijke groet,
  Francis

  Beantwoorden

 • Milan Collin zegt:
  29 januari 2015 om 10:54 uur

  Mooi Jolanda, ik weet zeker als je er straks door de sneeuw mee glijdt je een veel hechtere band voelt dan met die killie latten die je zo maar overal koopt! Sowieso is het hele maakproces een feestje lijkt me, de kennis, het gevoel, de geur, de tast etc.. allemaal zoals het ooit eens gebeurde met liefde!

  Geniet van de reis!

  Beantwoorden

 • Janneke van der Meer zegt:
  14 februari 2015 om 23:19 uur

  Hallo!
  Vandaag van collega Terje uit Morgedal gehoord over jullie avonturen en vanavond deze link doorgestuurd gekregen. Wat ontzettend leuk en spannend! Ik ben een aantal ljaar geleden mijn eigen avontuur begonnen in Noorwegen, woon nu in Kviteseid (10 min. van Morgedal) en rijd er elke dag langs op weg naar mijn werk. Had graag een praatje willen maken met jullie. Wie weet komt het er ooit nog es van 🙂
  Succes met jullie avontuur!
  Harteijke groet,
  Janneke van der Meer

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht