Vaarklaar

Sponsors: Bergans  |  Visit Sweden

We lakken de binnenkant in totaal 4x, het canvas slechts 1x boven de waterlijn maar 3x onder de waterlijn (alleen hier met schellak, nogal bijzonder spul, een soort gouden schilfertjes afkomstig van luis uit India (nee, ik verzin dit niet) vermengd met ethanol). Dit heeft vanwege lange wachttijden tussen de lakbeurten, drie dagen geduurd. Vandaag (dag 13) is ‘ie klaar. Nu nog nat van de lak (dat kan mooi vannacht uitharden), morgenochtend tillen we deze 30 kilo kano dan op het autodak en karren (in twee rustige dagen) noordwaarts naar Arjeplog in Lapland. Elsa deed dit in 1926 per trein (hun kano was apart als vracht vooruit gezonden). Ze is voor het eerst in Lapland en fluistert tegen haar vriendin Cissy, terwijl ze naar de Sami wijst, “kijk, inboorlingen!”

Ik voel me hier bij Sjövik’s timmerschuur zelf ook een soort inboorling. Lijkt me in elk geval een fantastisch compliment. Betekent dat ik me hier thuis ben gaan voelen. Dat ik weet waar de hamers hangen, waar welk soort schaaf, waar de speciale kanospijkers. Dat mijn broek en gympen vol teer- en lakspatten zitten. Dat ik hier gelachen, gedroomd en gehuild heb (toen de binnenboordlijst zomaar doormidden brak). Dat ik hier verdorie helemaal niet eens meer weg wil.

Terwijl die kano hoognodig te water moet natuurlijk. Nee, wacht. Niet ‘moet’ maar màg – want bestaat er een groter voorrecht dan in je zelfgebouwde kano door Scandinavië-op-z’n-wildst te peddelen? Geen grotere uitdaging ook, want het is een allemachtig raar idee dat ik exact weet uit welke op zichzelf fragiele onderdelen deze kano is opgebouwd – en dat we hem binnenkort zonder te testen vol zullen laden – zó een 40daagse tocht tegemoet. Dat blijf ik het fascinerende aan dingen zelf maken vinden. Het zelfvertrouwen dat je er uiteindelijk aan overhoudt.

8 Comments on Vaarklaar

 • Wiebe zegt:
  28 juni 2016 om 15:55 uur

  Gefeliciteerd! Prachtige kano….!!
  Kijk uit naar verslag van jullie tocht.
  Gr. Wiebe

  Beantwoorden

 • Francis Peels zegt:
  28 juni 2016 om 17:13 uur

  Ziet er echt héél gaaf uit. Mooi hè, met je eigen handen gemaakt, wat een voldoening dat geeft. En nu op naar een mooie reis. Veel plezier gewenst en ik kijk uit naar het verslag

  Beantwoorden

 • Ad van Roosendaal zegt:
  28 juni 2016 om 18:22 uur

  Dag Frank en Jolanda.

  Gefeliciteerd met deze kano. Een juweel om naar te kijken. Wordt ie nog officieel ingewijd zoals met een zeevaarder?
  Wij wensen jullie veel succes en vaarplezier, met jullie tocht. Tot in Doetinchem, daar beleven we de tocht
  (op)nieuw . Groeten vanaf de Eltenberg. Ad en Anneke

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   28 juni 2016 om 22:33 uur

   Hoi Ad, dankjewel, ja, soms voelt het haast ongelofelijk, die kano, zó mooi. Gaaf jullie later in Doetinchem erover (oa!?) te spreken!

   Beantwoorden

 • sieta zegt:
  30 juni 2016 om 09:53 uur

  Pracht kano is het geworden, mooi verslag
  Bedankt dat we het proces zo mooi konden volgen
  Heel veel succes met jullie tocht dat wordt zeker genieten
  Lycka till !!
  Jätte kul resa önskad

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht