Soorten licht

Sponsors: Bergans
  • 12 januari 2016

_MG_3127De winter is zo donker niet. Overal is licht. De sterren zijn licht, Aurora borealis is licht, de sneeuw weerkaatst licht, net als de maan. Oud licht, nieuw licht. Mooi licht, lelijk licht. Ook op de brug is licht, in de Arctische kathedraal, de hele heuvelige stad is een zee van licht en dat terwijl ik al een dag of tien geen spatje zonlicht gezien heb. Lieve zon, het spijt me, maar ik heb je niet gemist. Ik voel me dankbaar dat ik al deze soorten licht mocht zien, ervaren en vastleggen.

Ten afscheid ging ik ook nog even langs het Poolmuseum. Dat kleine bijzondere museum. Kleding, dagboeken, foto’s, gebruikte expeditiematerialen tot zelfs de opgezette hond van Amundsen aan toe: hier komen mijn poolhelden weer tot leven en alleen al daarom mag ik Tromsø niet verlaten zonder hen te eren. Die rare ijsbeer in de bovenste zaal kijkt met open bek toe._MG_3083

Het licht in de nacht is een bijzondere ervaring en nachtfotografie is een prachtig ruim begrip dat begint zodra de zon onder is met alle schakeringen ertussen totdat de zon weer opkomt. Maar wees gewaarschuwd: dat is in januari fantastisch vermoeiend in Tromsø en omgeving. Dan kun je namelijk 24 uur doorgaan, de zon komt niet op. Maar juist de energie die dit genereert, maakt dat ik me blij en licht voel. Als ik ook maar een sprankje van dat licht heb kunnen doorgeven, dan is mijn missie geslaagd.

Bekijk ook mijn hele portfolio van deze reportagereis.

 

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht