Regen-Blijf-Dag

Sponsors: Bergans  |  Visit Sweden

De wereld is verkleind tot het vrolijke geel van de binnentent. Daarbuiten, in de voortent, wachten legers muggen en dáárbuiten, in de Laplandwereld, regent het al een etmaal onafgebroken. We zijn 4 dagen vooruit op ons schema, tijd zat, dus pakken we de luxe van een blijfdag. Maar mij hoor je niet klagen want we hebben al een ongeëvenaarde portie prachtweer gescoord en zo’n tentdag is eigenlijk best lekker. (Volgens Herschel is de binnentent één grote knuffelmand…)image

Voedseldepot 2 hebben we gisteren (dag 14) opgehaald en nu (dag 15) hebben we dus dit regenkamp boven het blauwgroene Jurunjávrre, een van de bronmeren van ‘onze’ stroomop-rivier Seldutjåhka. Eén van de mooiste plekjes met rondom zelfs bij regen fantastisch zicht op de bergwereld.

Er is iets met bergen. Die enorme dimensies. Die uitschieters in de horizon. Geen landschap op aarde dat me blijer maakt dan bergen. Elke keer dat ik ons krappe maar knusse mugvrije wereldje open rits, staan ze daar, die machtige reuzen. Ouder dan de eerste mens en toch evengoed aan slijtage onderhevig.

Daar denk ik op zo’n dag vol tijd ook aan. Dat we maar zo kort leven. Dat we niet weten wanneer het over is. Herschel is al 12, Frank en ik beslaan samen meer dan een eeuw. Vroeger schoof ik dat soort zaken lachend weg als ouwemensengeneuzel. Inmiddels ben ik ook op weg een oud mens te worden en leer ik dat ‘memento mori’ je juist evenwichtiger in het leven zet.

Herschel heeft de tijd van zijn leven hier, is overduidelijk hypergelukkig – net als zijn baasjes. Hoe kort of hoe lang ligt buiten mijn macht. Maar een reis als deze schrijft het HOE met hoofdletters in mijn ziel. En dàt heb ik wel in de hand.

2 Comments on Regen-Blijf-Dag

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht