MDS 2015

Sponsors: Bergans  |  Buff  |  Nathan  |  Oosterbaan

Voor de 3e keer gaat het gebeuren: ik heb me ingeschreven voor de Marathon des Sables 2015! Ik weet nog goed dat ik die eerste keer in 2010 direct na de finish dacht: ‘prachtig, maar nooit weer!’ Zoiets denk je soms, als je alles maar dan ook alles gegeven hebt… Nog geen maand later gaf ik me op voor de editie van het jaar erna! Ook bij die tweede finish in 2011 had ik gedachten, die keer in de trant van: ‘ dit was zo magisch, dat kan niet geëvenaard worden, ik moet niet meer teruggaan!’…

Inderdaad heb ik het wedstrijdlopen sinds mijn ultrajaar 2011 op een laag pitje gezet en heb me meer gewijd aan avontuurlijker vormen van het ultratrailen (2000 km bivak-trailrun dwars door Groot-Brittannië en de Kungsleden). Dat is waar mijn hart ligt: ‘niet de race maar de reis’ omdat de innerlijke reis zoveel gevarieerder wordt als stopwatch en race-organisatie afwezig zijn; bovendien bieden ultratrailbelevingen als die door de Britse fells en de Zweedse natuur me veel meer gelegenheid om mijn andere skills te scherpen: fotografie, film, outdoorexpertise. Ergens halverwege Groot-Brittannië, op de Pennine Way, realiseerde ik me hoe waardevol het kan zijn om zonder schittering van schijnwerpers in alle anonimiteit voort te rennen over paadjes die door duizenden eerdere voeten betreden zijn. Dat bijvoeglijke naamwoorden als ‘de eerste’, ‘de snelste’, hoe aantrekkelijk uitdagend soms ook, bovenal spiegels zijn om jezelf naar de wereld te weerkaatsen.

Ondanks al deze ervaringen – of misschien wel juist daardoor – ga ik toch nog een derde keer naar die prachtige Marokkaanse Sahara. De lokroep van het zand, ja, maar zeker ook de lokroep van de race. Ik zie deze 6-daagse etappe-loop beslist niet als een reis: dit is pure sport, dit is je meten met anderen, dit is voorin mee willen lopen, dit is geen concessies doen. Daar heb ik – na zoveel tijd – ook echt weer zin in. In die spanning. In dat mentale spel om ondanks alle focus toch de flow te behouden.

Wat is nieuw (voor mij) in 2015:

 • Nathan als MDS-sponsor: zij ontwerpen met mij samen een speciale MDS-racepack!
 • Buff als MDS-sponsor: voor de technische racekleding
 • Bergans als overall sponsor
 • Bril: ik draag -6 lenzen maar tijdens urenlange trails krijg ik last van onscherp zien (waas) doordat zich teveel eiwit (oid) afzet aan die lenzen; de oplossing lijkt een bril van Adidas te zijn waarbij ik diverse glazen kan wisselen (van donkerbruin tot gewoon doorzichtig) en waarbij ik een clip-on achter die glazen zet op -6 sterkte.
 • Niet louter eigen schema’s ter voorbereiding, maar in samenwerking opgezet met ultraloop-bondscoach Mark de Boer.

4 Comments on MDS 2015

 • Marjan zegt:
  17 januari 2015 om 13:42 uur

  Hi Jolanda, proficiat met dit schitterende voornemen. Ik ga je (weer) volgen. Succes met de voorbereiding!!

  Beantwoorden

 • Olaf zegt:
  17 januari 2015 om 16:56 uur

  Fantastisch Jolanda! Leuk om eens een blonde dame in de Buff shirts te zien.
  Ik zag er veel mensen mee lopen in de Spaanse Pyreneeen en omgeving Barcelona waaronder Emma Roca en Nuria Picas. Sprak ook een tijdje geleden met Meghan Hicks,winnares MDS 2013,ze was vorig jaar geblesseerd maar deed wel de Tor de Geants…Hier thuis blijven we je volgen! Groetjes!

  Beantwoorden

 • Richard halderman zegt:
  17 januari 2015 om 18:55 uur

  Veel succes. Ik ga je volgen Jolanda 🙂 Groetjes Richard (Ik neem de thee wel mee)

  Beantwoorden

 • Marcel zegt:
  18 januari 2015 om 13:41 uur

  Wij worden weer helemaal enthousiast en zullen je weer op de voet te volgen. (GPS en Google maps☺).
  Succes Sandra en Marcel.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht