Finishfanfare

Sponsors: Bergans  |  Visit Sweden

De meren, de stroomversnellingen en de portages volgen elkaar op. De ene dag heet zo’n meertje Vilddo, een paar dagen later heet het Tjiegelvas en is het een héél groot meer. Helaas kunnen we minder stroomversnellingen varen dan we willen – het water staat simpelweg te laag. Zo loopt elke reis toch altijd weer net iets anders dan je vooraf had bedacht – en zo is het goed. Een reis is geen legpuzzel waarvan je de stukjes vooraf al verzameld had. Een reis mag vraagtekens oproepen, me kopzorg geven desnoods, me ver uit mijn comfortzone halen. Allemaal beslist niet even leuk, vaak loodzwaar zodat het lijf aardig uitgewoond raakt. Maar het is meestal wèl dat type reis dat me met zo’n maandenlange pretoogjesgloed opscheept. Dat nog voordat de kano op de auto zit alweer tot nieuwe plannenmakerij aanzet. Blijkbaar zijn mijn hersenen OostIndisch doof voor bikkelen en afzien. Ik ben het allemaal zo weer kwijt. Echt raar. Mijn rug is nog stram, mijn schouderspieren spelen ook nog op maar blijkbaar is dat niet wat ertoe doet. Alleen het avontuur, het samenzijn in die grote natuur, het me-los-van-luxe-toch- superrijk-voelen, dát wordt opgeslagen in beitelschrift.
Het eindpunt van onze kanoreis is geen fanfarefinish, we hangen elkaar geen lintje om en er staan ons ook geen hordes journalisten op te wachten. We zitten straks dus niet bij Pauw & Witteman en we halen er ook De Telegraaf niet mee (dan hadden we de kano eerst aan diggelen moeten varen, alle spullen kwijt, vervolgens meer dood dan levend aan moeten spoelen op een rotseiland en muggen ter overleving slikken tot we een ons wogen en de heli ons kwam verlossen…). Maar nee, het ging niet om dit eind. Laat dit alsjeblieft zo stilletjes eindigen als het begon. In tinten blauw en rozerood. Met een vergeeld en verkreukeld dagboek van een vrouw waarvan geen mens gehoord heeft. Elsa Wideblom’s kanoreis door Lapland was onze inspiratie voor juist dit traject. Dat is de kracht van taal. Van beeld. Zoveel jaar later kan het zomaar ineens dat ene kleine extra zetje geven.

image

Daarom is het ook zo superleuk om weer op ons beginpunt te eindigen. In Arjeplog. De cirkel is rond. Een kanoreis van ruim een maand. In Elsa Wideblom’s spoor. Zij schreef in haar dagboek dat ze maar met moeite afscheid van de kano nemen kon. (Die ging per auto naar Stockholm en dan als vracht mee naar London waar vriend Skepparn heen moest – om redenen die wij nooit te weten komen.) Hier wijkt onze reis dan toch aanzienlijk af van die van Elsa. Ons bootje – dat heerlijke Eigen Houtje – gaat gewoon met ons mee naar huis! Om daar in ‘Kanoparadijs Nederland’ af en toe een extra shotje pretogengloed bij te tanken. Want dat heb ik wel gemerkt. Je moet het bijhouden. Niet persé de peddelslag maar dat andere.
Dat wat tijd kost. Veel tijd. Tijd die je niet kunt besteden aan andere dingen. Tijd die je maar één keer kunt besteden. Of toch niet. Want met die tijd daarbuiten is het steeds alsof die zich naar binnen uitstrekt. Ruimte maakt. Lichtheid creëert.

image

Voor ons was deze kanoreis van een ruime maand stroomop en stroomaf door Lapland de tijd van ons leven. Nu wordt het tijd weer zuidwaarts richting huis te gaan. Maar langzaam. Er is geen haast.

Middels dit blog hoop ik de inspiratie door te geven die in taal en beeld te vinden is. Niet om de woorden en foto’s op zichzelf. Maar om wat het in gang kan zetten.

 

20 Comments on Finishfanfare

 • max zegt:
  3 augustus 2016 om 08:54 uur

  Prachtige reis weer gemaakt! Schitterende foto’s en ervaringen die je met ons deelde. Dank daarvoor. De overgang weer terug naar huis zal niet makkelijk zijn denk ik. Rustig aan en weer vooruit kijken naar een nieuw avontuur dan maar weer!

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   3 augustus 2016 om 10:36 uur

   Dank jou voor je fijne reactie. Ja, overgang zal groot zijn, hoewel eigen bedje ook weer aantrekkelijk! En thuis beeld archiveren en daarna gaan monteren voor deel 2 vd theaterlezing, dat geeft binnen toch weer die band met buiten. Ik weet van andere keren dat het de eerste week altijd grote moeite kost om de rust en aandacht voor een beeldscherm en een stoel op te brengen… Maar toch kijk ik erg uit naar het hele editingproces.

   Beantwoorden

 • Tommy zegt:
  3 augustus 2016 om 09:11 uur

  Wat een geweldige Gopro fotos!!

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   3 augustus 2016 om 10:38 uur

   Dank! Ja ik ben echt verliefd op mn gopro, fantastisch hoeveel creativiteit je op dat kleine ding los kan laten!!!

   Beantwoorden

 • Sander van de Ruit zegt:
  3 augustus 2016 om 10:05 uur

  Heel hartelijk dank voor een inkijk in jullie machtig mooie avontuur. Echt geweldig om te lezen wat zo’n reis met jullie doet. Ik kan bijna niet wachten tot volgend jaar om dan zelf weer met de kano het Scandinavische te mogen betreden. Het ga jullie goed en een dikke knuffel voor Herschel.

  Beantwoorden

 • Hans Meijer zegt:
  3 augustus 2016 om 13:02 uur

  Genoten via het weblog van al jullie boeiende verhalen over de belevenissen in Scandinavië en de prachtige foto’s, het was net als of we in de zaal zaten en alvast jullie presentatie voor januari mocht beleven. TNX !!! en tot ziens in Steenwijk….. Goede reis terug, groetjes van ons 2 voor jullie 3, Nell en Hans

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   3 augustus 2016 om 13:47 uur

   Dankjewel Hans en Nell! Ja die presentatie… Blij (lees: pak van mijn hart) dat de tocht én dus het beeld ‘in the pocket’ is… Best eng om een theaterlezing aangekondigd te zien waarvan je de helft nog niet beleefd hebt :-)….

   Beantwoorden

 • cees schoutsen zegt:
  3 augustus 2016 om 17:08 uur

  Dank jullie wel voor de prachtige foto’s en andere beelden en jullie mooie vertellingen.
  Gr
  Cees Schoutsen, Heemskerk, Ned

  Beantwoorden

 • Fredy en Jan Roeleveld zegt:
  3 augustus 2016 om 20:38 uur

  3 x ‘Top’…!

  1. Top, dat jullie dit fantastische plan niet alleen in jullie hoofd hadden, maar het ook helemaal van begin tot eind hebben uitgevoerd. Diep respect voor jullie originaliteit.
  2. Top, dat jullie ons op de hoogte hielden van jullie belevenissen op een manier die resulteerde in een gevoel van ‘er zelf bij te zijn’. Diep respect voor de literaire hoogstandjes en fraaie foto’s.
  3. Top, dat jullie heelhuids en gezond dit avontuur hebben af kunnen sluiten, want inmiddels zijn er al wel bijna 250 kaarten verkocht voor jouw theatervoorstellingen. We rekenen op 6 uitverkochte avonden in januari en jouw publiek verheugt zich op een boeiende en meeslepende avond.

  Goede thuisreis!

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   3 augustus 2016 om 20:48 uur

   Mag ik deze reactie uitknippen, vergroten en in mijn hart ophangen 😉 3 keer Ontzettend veel dank hiervoor!

   Beantwoorden

 • Ellen Beukema zegt:
  3 augustus 2016 om 23:29 uur

  Super bedankt voor het delen van dit geweldige avontuur. Door je schrijverstalent en de prachtige foto’s voelde het alsof ik mee mocht reizen.

  Beantwoorden

 • Dorothé zegt:
  4 augustus 2016 om 12:32 uur

  Ben ik net bijgelezen zit jullie reis er al op. Prachtig op jullie blog, nog mooier (en moeilijker soms) in het echt. Ik ga eens kijken of ik zo’n presentatie kan bijwonen. Staat er ergens een kaartje met de route die jullie gevolg hebben? Ik ben niet zo goed in Zweedse topo.
  Goede afronding/thuiskomst/verwerking etc.

  Groetjes,

  Dorothé

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   4 augustus 2016 om 12:42 uur

   Hoi Dorothé, dank voor je mooie reactie! Kaartje vd route gaan we maken, te gebruiken voor tzt de theaterlezingen. Wie weet tot ziens dan?!

   Beantwoorden

 • Frank en Petra zegt:
  7 augustus 2016 om 11:56 uur

  We konden niet wachten met bijlezen. Het regende pijpenstelen dus internet opgezocht. Toch bijzonder om te lezen van jouw reis terwijl we zelf nu in het noorden zijn. Prachtige foto’s woorden en reflecties. De ally ligt nog opgevouwen maar wat krijg ik een zin om hem tevoorschijn te halen. Bedankt dat je ons mee liet varen tijdens jullie reis. Toch niet eenvoudig om onderweg iedere keer weer zo’n mooi blog te publiceren! Dikke knuf vanuit het noorden!

  Beantwoorden

 • sieta zegt:
  11 augustus 2016 om 15:19 uur

  Beste Frank en Jolanda

  Bedankt voor het prachtige verslag van jullie kano-reis.
  Doen waar je van droomt ,eigenlijk zou iedereen dat zo nu en dan moeten doen.
  Genieten van natuur en rust ,iets wat hier in Scandinavië gelukkig nog kan.
  Zie uit naar jullie lezing
  Halsningar

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht