Filosofie voor dummies

Sponsors: Bergans
  • 1 maart 2016

G0032388Sneeuwschoenen maken om aan de muur te hangen kan ook leuk zijn, maar is niet helemaal ons ding… We willen ze gebruiken, aan de ultieme test onderwerpen. Daarvoor moeten we terrein kiezen waarvoor dit type sneeuwschoen – het Canadese Ojibwe-ontwerp – bedoeld is, namelijk vrij vlak terrein met (mogelijk) diepe sneeuw.

Het schitterend beboste stroomdal van de Atna ligt ingeklemd tussen de hoge Rondanebergen in het westen en de imposante rondingen van Alvdal in het oosten. Precies wat we zoeken. We trekken elk een pulka met kampeerspullen en eten voor een kleine week met ons mee. In het bos blijkt een rare suikerlaag van pakweg een halve meter te liggen waarop het inderdaad met onze sneeuwschoenen fantastisch goed begaanbaar is. Als we ze ‘s avonds naast de tent in de sneeuw prikken, voel ik me onbeschrijflijk blij. De keren dat ik onderdoor in plaats van bovenlangs vlocht. Dat ik weer zes stappen terug moest in het spanschema. Dat alles draag ik letterlijk mee. Al die extra tijd._DSC1751

Die zich hierbuiten onder alweer zo’n krankzinnig mooie sterrenhemel uitstrekt tot in de oneindigheid. Tijd kan me soms in de nek hijgen. Dan heb ik er deadlines aan geplakt of lezingen. En heb ik er een ongelofelijk gebrek aan. Daarom, exact daarom, doe ik deze dingen. Maak ik eigen houtjes, sta ik onder de sterren, slaap ik in een tentje bij een flink aantal graden onder nul. Om me los te rukken van dat eeuwige gebrek aan tijd. Want zo onder die sterren, bij dat tentje met daarin mijn twee dierbare vriendjes, ontstaat ineens weer zoveel tijd. Die heldere lichtjes uit een ruimte waarvan ik in de verste verte geen benul heb hóe uitgestrekt het daar is – het is een soort vergezicht naar binnen. Dat gaat vanzelf. Zomaar. Als een soort filosofie voor dummies: hier is geen ingewikkelde studie vereist maar slechts een helder heelal. Ineens begrijp ik het. Het gaat helemaal niet om tijd. Het gaat erom je leven zodanig te leven dat het de moeite waard is. Dit nu inpakken en voor altijd meedragen.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht