Thanx! Ja, daar noem je zo wat! Ontzettend belangrijk… Het weer kan zo’n plan maken of breken…
- Over mij
- Jolanda’s blog
- De reizen in foto’s
- Outdoorfilms
- Boeken
- Multimediapresentaties
- Wildernis-fotografie-reizen
- Contact
Voor het bergsportmagazine Hoogtelijn ga ik binnenkort naar de ruigste pieken van Scandinavië, de Lyngen Alpen. Dit langgerekte schiereiland ligt boven de poolcirkel in Noorwegen. Een magnifiek gebied zo goed als zonder paden, barstensvol gletsjers en alpiene kammen. Of het me lukt om in ruim een week van zuid naar noord het hele gebergte te doorkruisen (circa 140 km met daarin zo’n 11.000 hoogtemeters op en neer), is nog maar de vraag. Woeste smeltwaterbeken, eindeloze steenhellingen en (te) steile wanden kunnen serieuze spelbrekers zijn. Mijn tactiek is om licht te blijven. Mentaal, zodat ik flexibel met eventuele moeilijkheden om ga en de zonkant zie. Fysiek, zodat ik me makkelijker door het terrein kan bewegen. Mijn manieren om licht te zijn:
–rugzakgewicht van 10 kilo (inclusief camera-uitrusting, kampeerspullen, pickel & stijgijzers);
-vooraf 2 depots met proviand wegbrengen zodat ik steeds maar met 2-3 dagen eten sjouw;
-‘fjellhardness‘ toepassen (=Spartaans durven zijn): bivakzak ipv tent, geen kookgerei (koud eten, smeltwater drinken), 1 set reservekleding;
-voeten 3 weken vooraf dagelijks insmeren met NOKcreme (zodat ik met natte voeten/schoenen kan lopen zonder blaren te krijgen);
-vooraf trainen zodat ik lange dagen met veel hoogtemeters kan maken zonder kans op blessures;
Ik heb zelf mijn route door de bergen gelegd, eerst door langdurig de topografische kaarten te bestuderen (waar kan ik depots wegzetten, welke bergpassen komen in aanmerking, waar liggen de hoogtelijnen te dicht opeen, welke rivieren kunnen een probleem vormen, welk plan B heb ik in die gevallen?), daarna door foto’s op internet te bestuderen en via Google Earth. In 2006 waren Frank en ik ook in de Lyngen Alpen, maar toen om een ‘kleine’ tocht te maken (via Strupbreen, voor mijn wandelgids ‘bergtochten in Noorwegen’), dus enige voorkennis van de onnoemelijke hoeveelheid stenen in deze bergen heb ik wel…
Lyngen in de lengte doorkruisen (‘Lyngen på langs’ op z’n Noors) is de afgelopen jaren redelijk populair geworden (bij de Noren met name), maar dan vooral in de winter op ski’s (te voet ‘s zomers zijn er voor zover mij bekend maar een handvol doorkruisingen geweest). Er staat een winterrecord voor van 30 uur (de Noor Vegard Rye skiede dit non-stop). Voor mij is het puur de kunst om licht te zijn, ik heb geen haast, mij gaat het om de ‘onderdompeling’ in dit immense bergterrein. Vandaar ook die camera-uitrusting (die niet zo extreem lichtgewicht is als al het andere…*). Die camera-spullen zijn me heilig. Want daarmee vang ik licht. ‘Lyngen Light’ gaat namelijk lang niet alleen over lichtgewicht maar vooral ook over het licht zelf. Het noordelijke licht. Met in deze periode slechts drie uurtjes civiele schemering (dan zakt de zon niet lager dan 6 graden onder de horizon) zal het nooit écht donker worden.
*Mee gaan: de Sony RX10-MIII (bereik 24-600mm), een highspeed flitser, enkele ND filters, de GoPro hero5, een Gitzo Mountaineer statief, een klein ‘tafelstatief’ en een selfiestick. (Na lang beraad, besloten toch ook de Sony alpha6000 met de manual 12 mm Samyang f/2.0 mee te nemen omdat deze superlichte combi me in het extreme groothoekbereik een kwalitatievere still oplevert dan de gopro…)
(Dank aan Bergans voor de fantastische outdoorkleding & HeliumW40 rugzak. Aan Technolyt voor de superlichtgewicht Spark-slaapzak en de Clif Bars die me op de been zullen houden ;-)… En aan Visit Norway voor de ondersteuning van de reiskosten.)
Wow… klinkt fantastisch! Ik volg wederom je verhalen en foto’s graag!
Groetjes, Joke
Hoi Jolanda,
Een goede reis!
Ik zal het noorden weldra verlaten en weet nu al dat ik het licht het meest ga missen
Ha Jolanda, wat prachtig weer en wat een schitterend leven heb jij (jullie).
Maar een vraagje NOK creme ken ik niet, hard je daar de voeten mee of zo net zoals vroeger
de kamferspiritus?
Heel veel plezier,
Cees
Hè Jolanda! Hele mooie tocht gewenst met wie weet weer onvergetelijk mooie ervaringen! Wat moedig om zo spartaans ( zonder bakkie leut ?) op pad te gaan. Maar hoe lichter hoe prettiger en hoe spartaanser hoe puurder eigenlijk ook. Zet em op en ik hou dit blog in de gaten.
Dag Jolanda, ik wens je een fantastische tocht toe, bijzonder om via je blog te mogen meegenieten en meeleven! Heel veel succes !!
Hoi Jolanda,
Wanneer ga je? Krijgen we af en toe een verslag van je onderweg? Dat lichte (mentaal en qua bepakking) spreekt me aan, grote uitdaging weer hoor! Veel succces en genot gewenst!
Masja
Velden met een * zijn verplicht
Wat een avontuur! Sterkte en hopenlijk zit t weer mee! Henk