Luisteren naar de wind 

Sponsors: Bergans  |  Visit Sweden

Zoveel nieuwe dingen te leren. De Wideblom ligt vrij diep met haar ronde bodem, we kunnen niet eenvoudig aanleggen voor een koffiepauze langs de oevers vol grote keien zonder het canvas flink te beschadigen.image

Ook moeten we het verschil nog leren tussen een krasje (niet erg) en een diepe scheur (repareren). We moeten de wind lezen zodat we de kano op de golven kunnen afstemmen. Hornavan is groot. Indrukwekkend allemachtig groot. Zodra de golven witte koppen krijgen (Beaufort 5-6) moeten we ons terugtrekken, want de golven worden nu echt te hoog. Met een husky aan boord kan één onverwachte beweging genoeg zijn als je bootje over steeds hogere toppen danst. Maar landen is niet makkelijk met de nu ontstane branding. Een kwestie van het juiste plekje spotten en voor mij als voorste ‘man’ tijdig uit de kano springen om de landing af te remmen.

De onzekerheid die zich bij elke grote reis aandient, vraagt om een nieuwe balans. Dat evenwicht ontstaat alleen bij voldoende flexibiliteit. Bij openheid en overgave. Hoeveel ervaring je ook mag hebben, zonder wil-tot-leren kom je niet ver. Het zit al in het woord ‘expert’ ingebakken want het Latijnse experitus betekent ‘hij die oefent’. Prachtig vind ik dat. Dat je nooit uitgeleerd raakt.

Het is onze tweede dag en we zitten al vast. Ondanks blauwe hemel en zon. Maar kanovaren doe je niet met de zon. Kanovaren op een meer als Hornavan doe je met de wind. We moeten vanaf hier een aantal grote open stukken oversteken. Dat is het veiligst bij maximaal 3 Bft. Vannacht lijkt het windstil te worden. In het land van de Midzomernachtzon is je dag- en nachtritme verleggen altijd een optie! We hopen dan ook vanavond te kunnen vertrekken.

imageOndertussen neem ik een bad in het meer. We wandelen met Herschel door het bos over een elandenspoor. Zitten bij een koffievuurtje. Mijn aquarelschetsboek op m’n knieën. Luisteren naar de natuur betekent nu geduld oefenen. Het juiste tijdstip afwachten. En genieten van alles wat er is. Dat is de kunst van kanovaren op Hornavan. En ik ben druk bezig met oefenen…

6 Comments on Luisteren naar de wind 

 • Wouter Molenaar zegt:
  3 juli 2016 om 12:46 uur

  Bijzonder dat je niet met de zon maar met de wind moet kanoën. Waarom is dat?
  Of moet je voor de wind hebben?

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   3 juli 2016 om 13:06 uur

   Misschien heb ik dat niet duidelijk genoeg beschreven. De wind kan de golven gevaarlijk hoog maken op een heel groot meer. Kan een kano teveel zijwaarts wegzetten, waardoor je ongewild tegen omhoog stekende keien asngedrukt kan worden. Oa. De wind beoaalt alles als je met een klein bootje (zonder zeil) navigeert op groot water.

   Beantwoorden

 • Sander van de Ruit zegt:
  3 juli 2016 om 14:40 uur

  Het eerste jaar dat m’n maatje Rick en mezelf zijn wezen kanoën zijn we begonnen in Arvika dat aan een redelijk groot meer ligt. Toen hebben we ook twee dagen vast gezeten op een plek door harde wind. Ik snap direct wat je bedoeld. Witte koppen is stoppen hebben we toen ook als regel ingevoerd. Het water in die regio is zo koud dat je niet voor je lol omslaat zeg maar… succes met je “nachtelijke” verplaatsing.

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   3 juli 2016 om 19:35 uur

   Zo is het Sander! Je hele hebben en houden aan boord, plus een hond die een onberekenbare factor extra is (helemaal in het geval we wel te water zouden raken…). Op een wildernistocht moet je altijd aan de safe side blijven. Groet vanaf een zonnig rotsstrandje waar we tussen het avondpeddelen door even een warme hap koken.

   Beantwoorden

 • Joeri zegt:
  6 juli 2016 om 10:02 uur

  Mooi en geruststellend om te lezen dat zelfs doorgewinterde avonturiers als jullie nog onzeker kunnen zijn over dit soort nieuwe dingen. Ben erg benieuwd naar jullie vorderingen.

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   6 juli 2016 om 11:48 uur

   Degene die beweert nooit onzeker te zijn, buiten in wilde natuur, die zou je moeten wantrouwen.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht