MDS 2010 – Dag 3 – 40 km: De eerste (bijna) marathon-etappe

Sponsors: Bergans  |  Buff  |  Nathan  |  Oosterbaan

(Frank vanuit Akersloot) Tijdens de eerste volle marathonetappe is Jolanda als 48ste/2e dame gefinisht in 4.33.50. De Spaanse Monica Aguilera wist opnieuw een kwartier uit te lopen op Jolanda (het verschil bedraagt nu 32.32 minuut) maar het opmerkelijkste aan deze etappe is dat de 2e dame in het algemeen klassement, de Marokkaanse Didi Touda – winnares van vorig jaar – met acute maagklachten en dehydratatie is uitgestapt bij het 1e checkpoint. Jolanda is hierdoor weer terug op de 2e plaats in de wedstrijd.
Ook in het mannenveld gebeurde iets dergelijks. De nr.2 de Amerikaan Michael Wardian kreeg een warmtestuwing in het laatste stuk naar het bivak en moest ruim drie kwartier inleveren op de leider de Marokkaan Mohamed Ahansel. Beide voorvallen geven aan hoe smal de marges zijn voor wie in de top meeloopt.

De etappe van vandaag was relatief vlak en voerde door wadi`s, door een canyon en door een drooggevallen meer. Snel terrein dus en dat is terug te zien aan de gelopen tijden. Opnieuw heeft Jolanda progressief gelopen en kwam als 62-,63-,53-,48ste door. Hoe langer de afstand hoe sneller Jolanda? Als we daar op mogen hopen dan wordt het morgen verschrikkelijk spannend bij de ultra-etappe van 82,2 kilometer.
Het klassement na drie dagen:
1. Monica Aguilera 11.18.13
2. Jolanda Linschooten 11.50.45
3. Jennifer Salter 12.43.17

Satphone bericht Jolanda dinsdagavond: “Het gaat super, ik voel me hartstikke goed!! Ik loop gewoon mijn eigen race en verder zie ik wel hoe het gaat. Nu gaat het in elk geval lekker. Het was vandaag 45 graden en je moet erg uitkijken met voldoende eten en drinken, anders ga je zo tegen de vlakte en dat zie je dus ook regelmatig om je heen gebeuren, zoals vandaag bij Didi Touda. Heel blijven is gewoon het allerbelangrijkste. Ik krijg enorm veel energie van de grote hoeveelheid lieve fanmails. Ik ga ze straks nog een keer lezen in de tent en dan met een glimlach op mijn gezicht slapen! Fantastisch, iedereen heel erg bedankt daarvoor.
Morgen vertrek ik met de toplopers 3 uur na de start van de overige lopers. Wat een kick dat ik bij de topgroep mee start. Ik ga dan om 12.00 uur (Marokko tijd = 14.00 uur NL) weg voor de etappe van 82 kilometer. Er zit morgen maar liefst 15 kilometer duinen in en ik denk er zo`n 10 uur over te doen (verwachte aankomst wordt dan morgen rond middernacht NL tijd). Ik heb er enorm veel zin in.”

(Emailbericht van Jolanda) 3e dag ook weer heelhuids doorstaan, veertig graden plus zonder wind… heel rustig gegaan, makkelijke route want vlak maar veel zand en onvoorstelbaar heet, echt easy going gedaan maar wel alles blijven rennen. Ben 2e geworden… Wow. Ik durf nog niet te hopen, de lange etappe zal alles gaan uitmaken. Didi is vandaag uitgestapt. Omstandigheden zijn goed maar ook link, hitte, zouttabletten, drinken. Vandaag beetje last van diarree en zere bovenbenen door bergetappe gisteren. Herstellen, morgen late start (wow) en dan het beste ervan maken. Ik voel me goed. Dit is absoluut de beste en mooiste en zwaarste race die ik had kunnen bedenken. Maar onvergetelijk. Nu al. Een voorrecht dit mee te mogen maken.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht