Creativiteit

Creativiteit is buiten de geijkte paden dromen, denken en doen. In die volgorde. Daar heb ik rust en ruimte voor nodig. Bij voorkeur bergen maar rivieren zijn ook goed. Als het maar leeg is om me heen. Als ik maar ver kan kijken. Horizontaal zoals op een rivier of verticaal zoals in het hooggebergte. Ver kijken gaat namelijk niet over kilometers. Ver kijken is eigenlijk meer zoiets als diep voelen. Of misschien gaat het ene vanzelf over in het andere. Nouja, niet echt ‘vanzelf’. Want ik moet er iets voor doen.

Good Morning Sunshine. Ook als het bewolkt is ;-). Sony RX100MIII

Waar mens, kano, hemel en water elkaar raken. GoPro Hero4

Ik ‘moet’ die rust en ruimte opzoeken. Bewust stilte creëren. Voor de een is dat muziek maken, een aquarel schilderen. Voor mij is het ruige plekken in de natuur opzoeken. Op eigen kracht. Erin opgaan. Dat duurt even, altijd is er die overgangstijd. Of misschien heet het ontwenning. Van alle prikkels en impulsen naar ‘het grote niets’ zonder thunderbolt-snelheid. Wat dus totale onzin blijkt. Want daarom ben ik buiten. Om gevuld te raken.

Het gekke is: ik moet echt eerst urenlang peddelen, lopen, rennen, skiën. Die duur, dat ritme, dat landschap en die kwadratische stilte bij elkaar opgeteld zorgen voor vrijheid in mijn hoofd. Wat weer zorgt voor kleine fotopuzzelplannen. Of andere soorten creativiteit. Een fantastisch perpetuum mobile, mag ik hopen.

“We moeten ons overigens niet al te bezwaard voelen vanwege de grenzen van de rede en de rationaliteit. Wij mensen staan al buiten de rede. Als er geen liefde, verlangen, muziek en kunst bestaan, heeft onze wereld geen betekenis.” (uit: ‘Wat je brein te boven gaat. De grenzen van werenschap, wiskunde en logica’ van Noson S. Yanofsky)

Een echte fotopuzzel… (Lichtje in hutje regelen), Statief, handmatige scherpstelling & belichting instellen, mbv intervalometer 60” wachttijd instellen voordat de sluiter af gaat, positie innemen (vooraf ook bepaald en onzichtbaar gemarkeerd), ondertussen in gedachten tot 60 tellen, gedurende 25″ doodstil staan… En dan dit hele proces (min het huttenlichtje) keer 6?! Sony Alpha6000, Samyang 12mm, f/2.0. 4″, iso 2500.

6 Comments on Creativiteit

 • Gerda zegt:
  2 juli 2017 om 07:25 uur

  En al die voorbereiding was het méér dan waard…….subliem!

  Beantwoorden

 • Hans Overduin zegt:
  2 juli 2017 om 09:10 uur

  Dat belooft veel !

  Beantwoorden

 • Ludmilla van der Spoel zegt:
  2 juli 2017 om 09:30 uur

  Inspiratie, het is er op het moment dat we stoppen met willen, niet meer ergens “heen”moeten, het stuur ( wat het toch al niet deed) durven loslaten. En dan is het alsof het daar altijd al was. Alleen niet gezien werd. Jou verre kijken ( prachtig!!). En vanuit deze plek kan er iets geschapen worden. Het samen vallen met het NU betekent de verste vertes in kijken en tegelijkertijd zoo heel dichtbij blijven. Scheppen of creëren is spelen in het nu. Het laat zichzelf ontstaan via jou handen, ogen. De vreugde en vrijheid die dit geeft is onvergelijkbaar! Hug

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht