Isortoq aan de oostkust

(Basiskamp, Rita Zwiers) De laatste week hebben ze hun dagplanning moeten omgooien. Vroeger de tent opbreken om zo lang mogelijk te kunnen kiten. Tot een uur of 11 was er goede wind, daarna ging de wind liggen en moest er verder gelopen worden. Van de 600 km die afgelegd is, hebben ze er uiteindelijk 150 kunnen kiten.

Als eindelijk de horizon verandert en de kust in zicht komt, komt ook langzaam het besef dat de expeditie bijna volbracht is. Het laatste stuk over het zee-ijs was een hele bijzondere ervaring. Eindelijk een heel ander landschap! Inmiddels is de dagtemperatuur gestegen tot 20 graden Celsius(!), geuren komen weer los. Tijd voor een douche en schone kleren.

Ze hebben moeten vechten voor elke kilometer, maar het één zijn met de elementen, het samen volbrengen van deze extreme onderneming is een unieke ervaring die ze nooit hadden willen missen.

13 mei is een gedenkwaardige dag voor Jolanda en Frank: ze zijn aangekomen in Isortoq, het kleine Inuit dorpje aan de oostkant van Groenland! Als ware helden werden ze binnengehaald door de kinderen van het dorp. De sledes werden door de kinderen getrokken en al gauw hadden ze een slaapplek en mochten ze douchen bij een van de gastvrije inwoners.

 

 

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht