Tegenslag

Jolanda: “kgr … kgggggk… het gaat goed, we vorderen kkggrk… kgrkk”

Na het uitwisselen van de vaste rij gegevens over de positie, hoogte en afgelegde afstand krijgen we een beeld van hoe het ze echt vergaat:

Polespirit heeft te maken met de eerste serieuze tegenslagen: extreme kou, slecht zicht, lichamelijk ongemak.
• We zijn een tweede spletenzone doorkruist, de afgelegde weg die dag was 5 km…;
• We hebben een aantal dagen windkracht 7 a 8 tegen pal tegen gehad, de gevoelstemperatuur daalt daarbij tot -50!, het zicht daalt tot nul! Ondanks de extreme kou en het slechte zicht hebben we toch besloten om op pad te gaan, we kunnen niet te ver achter raken op het schema. We dragen gezichtsmaskers tegen de kou. De tent opbouwen kost mede door de harde wind 1,5 uur. Eerst bouwen we een stevige muur van ca 1 meter hoog, de plek voor de tent wordt verzonken in de sneeuw achter de muur, pas daarna kunnen we de tent in de luwte opzetten. Het hoogtepunt van de dag is dat we dan eindelijk de tent in kunnen, een warme zee van dons en behaaglijkheid!
• Doordat we nog steeds de poolkap oplopen en constant wind tegen hebben valt de voortgang tegen: de sledes moeten omhoog getrokken en zijn (nu nog) zwaar door de voorraad eten, zeker met de verse sneeuw is het zwaar werk: Frank blijkt hierdoor ondanks alle training drukplekken op z’n hielen op te lopen, gelukkig nog geen blaren.
• Wat tegenvalt zijn de pauzes. Na twee uur lopen dwingen we onszelf om pauze te nemen om te eten en te drinken. De kou, stuifsneeuw en harde wind zonder beschutting maakt eten en drinken erg lastig, we gaan zo gauw mogelijk weer verder.
We concluderen dat de oversteek van de Poolkap voor Polespirit echt begonnen is: ze lijken zich prima te redden en genieten volop van de sneeuw en de leegte. Toch zijn er zorgen: over de voortgang, ze liggen al een aantal dagen achter op het schema, het weer lijkt bovendien verder te verslechteren, verse sneeuw maakt het trekken van de slee zwaar en zal de voortgang verder remmen.
Als alles gezegd is wordt met tegenzin het contact verbroken… Kkrkrgggk… stilte… Polespirit is weer helemaal alleen op de poolkap. We kijken nu al uit naar volgende week: de verjaardag van Jolanda…

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht