Solo in 40 dagen dwars door IJsland

Vanaf IJsland’s noordwestkust (Hornstrandir) liep ik in 40 dagen via het ruige binnenland naar de zuidkust bij Skógar, met alleen de laatste paar dagen een echt pad (de Laugavegur), verder 675 km padloos en wildkamperend. Om de kans op gevaarlijke rivieren die ik moest oversteken, zo klein mogelijk te houden, heb ik grotendeels de waterscheiding gevolgd. Onderweg 3 bevoorradingen (1 ter plaatse via de dorpswinkel van Holmavik, en 2 door vooraf in het binnenland per terreinauto een depot achter te laten).

Route: Langs de noordkust van Hornstrandir, via de Drangajökull ijskap, de moerassen van Arnarvatnsheidi, langs Hveravellir, dwars door Kerlingarfjöll naar Landmannalaugar en via de Laugavegur (met zijwegen) naar Skógar.

De grootste drempel tussen een plan bedenken en het uitvoeren, zit tussen je oren. Zo had ik al jaren het plan eens een lange solo voettocht te gaan maken. Van half juli tot eind augustus 2006 trok ik in mijn eentje voorzien van een tamelijk grote rugzak, over IJsland en kampeerde 40 dagen in het wild. Wat een geweldig mooi, onverbiddelijk hard en oerschitterend land. Een tocht als deze keert je binnenste buiten, je hebt moeilijke momenten, maar je komt er altijd sterker uit want het geeft kracht en vooral enorm veel plezier en voldoening. Ik raakte voorgoed verslingerd aan IJsland.

Het verhaal van deze solo voettocht is te lezen in Poollicht; voor bergwandeltochten op IJsland, verwijs ik graag naar mijn nieuwste bergwandelgids

 

 

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht