Samen een kleine openkano leren bouwen

  • 4 april 2022

Begin deze maand – maart 2022 – hebben Frank en ik samen aan een solo project gewerkt ;-), het bouwen van een kleine houten kano (stripbouw). Onder de deskundige begeleiding van Bart Deseyn, bij Freeranger Canoe in Olmen, België. Het bijzondere van een kano bouwen is niet zozeer dat het is ingegeven door de wens naar nog meer spullen, maar juist door de behoefte aan beleving. Kanovaren gaat om ‘zijn’ in plaats van ‘hebben’.

KanoBouwDag-1. Tijd voor een nieuw project. We gaan een cedar-strip solo openkano bouwen bij Freeranger Canoe met Bart Deseyn. De criticus in mij heeft aanvankelijk nog even cynisch gesputterd. “Zeker nog niet genoeg bootjes?” Maar die legde ik snel het zwijgen op. Zulk soort irrelevante prietpraat kun je beter volledig negeren. Want een kano bouwen: dat is investeren in vrijheid. Die stapel, nu nog alleen maar latjes, gaat binnenkort een eigen leven leiden.

KanoBouwDag-2. Geen software-uploads, stapels nog-te-repareren expeditiespul of andere zich-vanzelf-vullende to-do lijstjes. Alleen die kano. Heel de dag. Eigenlijk net een expeditie, zo’n bootje bouwen: je wereld vernauwt zich, maar op een heldere manier, vol focus en flow. Opstaan, ontbijtje en koffie, camping-blokhutje afsluiten en naar de timmerschuur van Bart. Waar waren we gisteren gebleven? Ah, ja: de strongback gemonteerd, de boegdelen gelijmd. Nu verder met de latjes. Western red cedar. Een naam als een zonnetje heeft dit hout. Flinterdun. Voorzichtig. Meer lijm, tijdelijke nietjes en koffie. En zo ontvouwt zich deze dag, heerlijk langzaam, lat voor lat ontstaan de contouren van een kleine ranke kano.

KanoBouwDag-3. De bodem zit er bijna in. Wat een feestje, elke dag in de werkplaats.

KanoBouwDag-4. Het laatste latje in de bodem, nietjes eruit wippen, schaven, schuren, schuren, schuren. Vele uren heerlijk werk en al ben ik de hele dag bezig, deze kano is niet mijn verdienste: Frank van Zwol doet alle échte houtbewerking en dankzij de deskundige begeleiding van Bart Deseyn kwam het tot dit mooie ontwerp (de ‘Emiel Special’). Wat een bijzonder samen-project, dit solo-bootje!

KanoBouwDag-5. Net of er een slaap-lekker-lakentje overheen gaat. Maar dan wel van glasvezel. Wit loshangend doek dat – ingesmeerd met epoxy – doorzichtig wordt. De stripbouwkano wordt er immens stevig van. En on-ge-lo-fe-lijk mooi… (want het hout eronder glanst donker en doortekend op. Zie Franks kleurenfoto’s van deze dag 😉!)

KanoBouwDag-6. Vandaag een mijlpaalmomentje binnen het hele proces: van de mal af! Binnenkant netjes schuren en alvast inlegwerk voorbereiden voor twee dekjes. Slechts een paar woorden, maar je bent er de hele dag mee bezig!

KanoBouwDag-7. Tussen het uitharden van de epoxy-lagen (binnenkant kano) door, even naar de houthandel waar Bart Deseyn Western Red Cedar uitzoekt voor volgende kano’s (nog een vak apart!) en we ook nog een plank essen meenemen voor de boordlijsten.

KanoBouwDag-8. Vele handen maken licht werk, ook als het steeds dezelfde handen zijn 😉! Vanmorgen opnieuw de binnenkant in de epoxy gezet zodat de dunne Red Cedar latjes keihard verstevigd worden.

KanoBouwDag-9. Boorden exact afmeten en dekjes op de millimeter nauwkeurig plaatsen. Waarom we dit alles doen? Zoveel uren? Al die moeite? Tijdens de lange bouwdagen vind ik ik het fijn mezelf die vraag zo nu en dan te blijven stellen. Want de antwoorden – er is er nooit maar eentje – trekken me over elk dreigend dipje heen. Allereerst is daar het feit dat een zelfgebouwde kano toch echt het allerlekkerst vaart. Maar er is zoveel meer. Deze enorme tijdsinvestering is tegendraadse nostalgie en daarmee een ode aan hand-werk, als ook een pleidooi voor kiezen wat je écht van belang vindt in je leven, dat koesteren als een ‘way of life’ – nu en in de nabije toekomst. Want dat is nou zo leuk aan dit hele proces: elke handeling heeft die belofte in zich van straks. Straks op het water…

KanoBouwDag-10. De finishing touch van wat nu al als een Magic Canoe aanvoelt! Dank Bart Deseyn voor de magnifieke workshop! Freeranger Canoe

(Volgende week komen we terug om de kano mee naar huis te nemen, hij is nog te lak-nat nu.)

Zie HIER het bijbehorende portfolio.

2 Comments on Samen een kleine openkano leren bouwen

  • Petra zegt:
    5 april 2022 om 10:01 uur

    Wat een mooi project, en die foto van Frank die zo zorgvuldig het glasvezel dekentje over de kano legt zegt voor mij alles. De gedrevenheid, de passie en zelfs zorgzaamheid alsof hij een geliefde toedekt die op de bank in slaap is gevallen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht