Reykjadalur

Aan de zuidwestkant van IJsland, ligt langs de ringweg op een half uurtje rijden van Reykjavík, het dorpje Hveragerdi.

Door dit dorpje stroomt een dampend heet riviertje, de Vármá. Zo kan het ineens gebeuren dat je op IJsland tussen de bananen staat (in een kas die verwarmd wordt dankzij alle onderaardse hitte die hier omhoog komt). Verder kun je een ei koken in het geothermische park, maar wat je nog veel beter kan doen, is alle toeristische drukte achter je laten en – in alle vroegte – een bergtocht naar Ölkelduháls maken via het Reykjadalur. Daar maak je alle geothermische verschijnselen mee zoals ze in pure vorm aanwezig zijn. Kokende modder, rode aarde, kokende bronnen, spuitfonteintjes, veel stoom en met grote regelmaat een hete badderbron, dat wil zeggen, heet maar niet te heet. Ik ben in vier verschillende geweest, dat kleine outdoorhanddoekje was na de eerste hotspring natuurlijk al onbruikbaar, maar bij de andere drie regende het en dan heb je toch eigenlijk niks aan een handdoek.

Daar in dat geurende warme water (begin ik nu echt te wennen of raak ik immuun voor zwavel, hoe dan ook, ik vind het inmiddels lekker ruiken), dat intense mosgroen op die bergen rondom, geborrel, gewaterklater… Niet uit te leggen. Geweldig. IJsland in het kwadraat.

Toen ik in de middag terugkwam van de rondtocht, liepen hele hordes mensen omhoog. Het kán hier dus wel druk zijn, maar het hoeft niet!

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht