Wat nieuwsgierigheid en avontuur met elkaar gemeen hebben

  • 24 september 2019

Avontuur betekent voor mij misschien iets anders dan voor jou. Het blijkt een ruim begrip. Afhankelijk van oa vaardigheid en belevingswereld vullen we het anders in. Het is wel mooi om er eens over na te denken: wat het voor jou betekent. Omdat het bepalend is voor het soort reizen dat je maakt. Of nog maken wilt.

Voor mij betekent avontuur je openstellen voor nieuwe ervaringen in de natuur, waarbij je de onzekere afloop weliswaar volledig accepteert maar waarop je je toch nauwgezet hebt voorbereid. Er komt een grote mate van nieuwsgierigheid bij kijken. Nieuwsgierigheid in de zin zoals Ian Leslie het omschrijft (in zijn boek ‘Curious: The desire to know and why your future depends on it’): “Nieuwsgierigheid is tegendraads. Nieuwsgierigheid houdt niet van regels of veronderstelt in elk geval dat alle regels tijdelijk zijn en kunnen sneuvelen door een slimme vraag waar nog niemand op gekomen was. Ze minacht de gebaande paden en geeft de voorkeur aan andere routes, aan toevallige omwegen, aan impulsief linksaf slaan. Kortom: nieuwsgierigheid is afwijkend.” Ja, nieuwsgierigheid en avontuur kunnen samen tot bijzondere dingen leiden!

Zo voelde het ook tijdens mijn recente fotoreis, de wildernis-trektocht door de Noorse Lyngen Alpen. Met een superfijne groep van 5 mensen liep ik door machtig mooie bergen, we verlegden ons dag-en-nacht-ritme door juist in de mooiste (midzomernachtelijke) schemer-uren onderweg te zijn, we ontdekten de kleinste details in dat grootse landschap en ondertussen oefenden we vaardigheden als elkaar ondersteunen, soms letterlijk, soms figuurlijk.

oefening samen rivier doorwaden

Komende winter – dat is nieuw voor mij – organiseer ik twee kleinschalige reizen door het arctische berglandschap in de buurt van Tromsø. Eentje op langlaufski’s door de poolnacht en eentje op sneeuwschoenen bij iets meer daglicht. Bij beiden uiteraard grote kans op noorderlicht en sowieso is dat arctische winterlicht – op elk moment – iets magisch om vast te leggen. Je leert de kneepjes van het fotograferen bij kou en tijdens de donkere uren gaandeweg, tijdens deze dagen buiten. We slapen in 1 gezamenlijke grote teepee, waar ik een kleine houtkachel bij heb en dat alles gaat mee in de slee zodat we ons door het gebied kunnen verplaatsen. Er zijn nog 2 plekjes vrij voor de januari-poolnacht-ski-foto-reis en er is nog 1 plekje vrij voor de maart-sneeuwschoen-foto-reis. Ben je nieuwsgierig en durf je het avontuur aan? (En heb je tijd en de financiële middelen…) HIER vind je meer info over beide reizen.

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht