Hotspot IJsland

Hotspot IJsland

Deze multimediapresentatie is te boeken voor uw vereniging/bedrijf of anders – voor een middag of avond vanaf oktober 2020.

Pal tegen de noordpoolcirkel rijst uit zee een bergachtig eiland op, gelegen op een actieve vulkanische richel. Een land vol uitersten. Besneeuwde bergen en immense gletsjers naast kokende modderpoelen en nog na gloeiende lavastromen. Met zijn overdaad aan natuur, leent IJsland zich er bij uitstek voor om langzaam, te voet verkend te worden.

En dat is precies wat Jolanda Linschooten deed. Als fotograaf voor o.a. National Geographic doorkruiste zij heel IJsland te voet gedurende 40 dagen in haar eentje. Vervolgens maakte zij diverse bergwandeltochten voor haar recente wandelgids ‘Bergtochten op IJsland’.

In haar eentje doorkruiste Jolanda IJsland te voet gedurende 40 dagen. Overwegend zonder paden of wegen maar dwars door de wildernis. Een intense confrontatie met de schitterende IJslandse natuur. Over gletsjers en door rivieren, eindeloze moerassen en wonderlijk hete bergen, overal klonk de stem van IJsland, soms stil en sereen, dan ineens machtig en magisch. “In mijn eentje van kust naar kust heel IJsland doorkruisen moet zoveel meer worden dan een sportieve prestatie. Anders dan vanuit een auto of een hotelkamer, ervaar ik IJsland te voet zoveel woester, zovele malen grootser. Tussen de geiser van de ochtend en de hete bron van de avond — zoals reizend per bus over IJsland niet ongewoon is — zit voor mij een hele week van eindeloze moerassen. Ik vind dat wel prima, alleen lopend leer ik dit land echt tot in zijn haarvaten kennen. Deze lange voettocht moet vooral mijn blik verscherpen, naar buiten maar ook naar binnen.”

 Bekijk hier het portfolio van IJsland.

Lees hier de reportage voor Hoogtelijn die Jolanda maakte over haar solo-tocht dwars over IJsland.

Lees hier het weblog van de tochten voor de bergwandelgids over IJsland.

Bekijk hier de nieuwste bergwandelgids over IJsland. 

 

2 Comments on Hotspot IJsland

 • Arnold van Wijk zegt:
  15 mei 2014 om 07:09 uur

  Hallo Jolanda,

  Ik was gisteren ook aanwezig bij Henk Scholten en heb werkelijk genoten van je prachtige verhalen, foto’s en film. Ik ben zelf ook al jaren een verslaafd IJslandganger en de verhalen die je vertelde zijn zo herkenbaar. Weliswaar ben ik meer fotograaf dan avonturier en ultraloper, maar minstens zo in de ban van dit waanzinnige land.

  Je vertelde dat wanneer je eenmaal op IJsland bent geweest, je je hart verliest aan dit land en dat is zo waar! Ik kwam er voor het eerst in 1988, IJsland was toen nog niet zo bekend en mensen verklaarde je al voor gek dat je dat überhaupt naartoe ging. Toerisme was er dus nauwelijks, dat is nu helaas wel anders. Neemt niet weg dat het land onveranderd mooi is gebleven, maar dat je een beetje om de massa heen moet manoeuvreren, bij voorkeur ‘s nachts op pad dus of buiten de seizoenen.

  Na mijn reis in ’88 had het IJslandvirus al toegeslagen, ik ben jaren met de gedachte rond blijven lopen dat ik weer terug wilde. Op de een of andere manier is het er steeds niet van gekomen, andere bezigheden, gezinnetje etc. Het duurde zelfs tot 2009 voor ik weer mijn rugzak pakte en er alleen op uit trok. Ik was vooral benieuwd hoe het beeld, dat ik 21 jaar lang had weten vast te houden, veranderd zou zijn. Behalve toegnomen toerisme eigenlijk niet, alsof ik niet was weg geweest. Het voelde meteen weer vertrouwd en vanaf dat moment heb ik mezelf voorgenomen elk jaar terug te keren. In juni 2010 ging ik weer, in 2011 in maart, 2012 in juni, 2013 in april en dit jaar mag ik zelfs in juni en september. Een verzameling aan foto’s van mijn IJsland reizen kun je vinden op mijn aan IJsland geweide pagina: http://www.avanwijk.nl

  Als landschapsfotograaf kan ik me hier helemaal uitleven, in weer en wind. Dit jaar neem ik 4 andere fotografen mee om ze de mooiste plekjes op IJsland te laten zien en ik hoop dit de komende jaren ook te kunnen blijven doen.

  Bedankt voor je prachtige inspirerende beelden en verhalen.

  Met vriendelijke groet,
  Arnold

  Beantwoorden

  • Jolanda Linschooten zegt:
   15 mei 2014 om 09:35 uur

   Hoi Arnold, dankjewel voor je reactie, erg fijn zo veel herkenning, dat merkte je inderdaad gisteravond in de zaal al, zoveel IJslandliefhebbers bijeen! Succes met je fotografie en fijne tijd straks ongetwijfeld weer op IJsland!
   Jolanda

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht