Into the white

Into the white

Deze multimediapresentatie is te boeken voor uw vereniging/bedrijf of anders – voor een middag of avond vanaf oktober 2020.

Beroepsavonturier Jolanda Linschooten doorkruist de onbewoonde Richardson Mountains van noord Canada in de winter. Samen met een geleende husky loopt zij gedurende een maand van Inuvik naar Old Crow, waar een kleine Indianengemeenschap hun traditionele levenswijze rond de jacht op de kariboe nog grotendeels handhaaft. De Vuntut Gwichin Native People van Old Crow leven met het ritme van de Porcupine Caribou Herd en het voortbestaan van hun traditionele levenswijze wordt bedreigd door verregaande plannen om grootschalige oliepijpleidingen aan te leggen dwars door deze noordelijke wildernis.

Jolanda: “De stem van de Vuntut Gwichin Indianen is zacht en bovendien leven ze ergens aan de rand van ‘onze’ wereld. Toch kan wat zij te vertellen hebben, ons inspireren anders naar natuur te kijken. Ik wil pas na een eenzame skitocht van 30 dagen te voet in Old Crow aankomen. Want alleen door de wildernis werkelijk te ervaren, met elke vezel van mijn lijf te doorleven, zal ik kunnen begrijpen wat de Vuntut Gwichin mij na aankomst in Old Crow te vertellen hebben.”

Beleef de eenzame winter van noord Canada door de ogen van Jolanda en husky Herschel. Het noorderlicht, bevroren rivieren en kampvuur bij min veertig: de arctische wildernis is een wereld op zich die zoveel meer oplevert dan tijdgebonden avontuur. Het is een intense levenservaring waarbij je op jezelf teruggeworpen wordt en waarbij de band met de natuur zoveel sterker wordt. Zoals de sjamaan van de Caribou People het verwoordde: “the only true wisdom lives far from mankind, out in the great loneliness…”

Boek deze lezing

Bekijk meer beeldmateriaal van Into the white of lees de reportage in Op Pad. 

 

 

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht