Groenland Foto Expeditie

  •  in west Groenland

Activiteit wordt gegeven door: Jolanda Linschooten

Groenland spreekt tot de verbeelding: levende Inuitcultuur, Vikinghistorie, ijskap, gletsjertongen die zich in zee storten, ruige bergen en arctisch licht. Geen wegen als infrastruktuur. Een landschap dat dwingt tot respect. Tot het her-rangschikken van onze referentiekaders. Het is natuur waar je stil van wordt – daarmee verbonden raken, gaat niet zomaar. Dat kost tijd. En inspanning. Dat betekent zware rugzakken en lopen door ongebaand terrein. Wat je ervoor terugkrijgt, is wat-je-er-zelf-in-stopt in het kwadraat. Althans, zo ervaar ik het altijd. En dat is ook waarom ik deze reis voor een kleine groep (maximaal 4 deelnemers) wil organiseren: om je deelgenoot te maken van wat ik ‘de diermodus’ ben gaan noemen. Dat voortgaan zonder dat je ‘kop’ vooruit of achteruit ratelt. Met gespitste oren en opgeheven snuit. Je camera als derde oog. Want ik ben ervan overtuigt dat fotograferen een extra dimensie oplevert als je bereid bent om verbinding met de natuur aan te gaan.

Deze reis bestaat uit twee zware trektochten: van 5 en van 7 dagen; in die zin is het een expeditie. Daartussen zit een rustdag in een eenvoudig hotel in een klein dorp. En helemaal aan het eind is nog een vrije dag ingepland in een Groenlands stadje, waar we in een luxe hotel overnachten.

We kamperen onderweg uiteraard wild – op prachtplekken waar we ook veel tijd zullen nemen om (bij noorderlicht of ander mooi licht) rond te scharrelen. Een wezenlijk onderdeel van ‘de diermodus’ is namelijk het ‘bivakscharrelen’: rond kamp slenteren, vuur maken, fotomomenten zoeken en naar naamloze uitzichtpunten lopen met alleen je camera. 

Het karakter van deze reis ligt op natuurbeleving – je thuis leren voelen in ruig terrein. In die zin is dit geen strikte fotografiecursus. Er zal voldoende ruimte zijn om op eigen houtje te fotograferen. Naar behoefte voegen we daar korte, gerichte foto-oefeningen aan toe om bepaalde technieken te oefenen / uit te proberen. En wees gerust: ik heb meer dan genoeg ideeën voor leuke fotoshoots op unieke plekken onderweg!

We zullen dagelijks zo’n 4 tot 6 uren lopen. Als we ‘s nachts actief zijn, staan we de volgende ochtend wat later op. 

De route is zodanig ingedeeld, dat er (meestal) geen enorme dagafstanden afgelegd hoeven te worden. Maar vergis je niet: dit is fysiek slopend terrein. Je loopt met een zware rugzak – denk aan 17-20 kg. Vrijwel nooit over paden. Vaak is er redelijk begaanbare toendra (mossen, platte stenen), dat wel. Maar geregeld zijn er ook – korte – echt lastige stukken met grote steenblokken en jungle-achtig-dichte wilgenbegroeiing, soms ook steile hellingen. Er zijn dagelijks hoogtemeters te overwinnen (maar niet schrikwekkend veel, circa 300-400 m).

Ervaring & conditie: Deze reis is bedoeld voor mensen die heel fit zijn en voldoende* bergwandelervaring hebben. Met ‘heel fit’ bedoel ik dat je sterke benen en enkels hebt, die over steenblokken kunnen balanceren met een zware rugzak. (Niet dat we dit dagelijks doen, maar als het voorkomt, moet het geen probleem vormen.) Verder dien je makkelijk loopdagen van 6 uren te kunnen maken. Ook moet je geen hoogtevrees hebben. Leeftijd speelt geen enkele rol. Het gaat er ook niet om dat je een ‘Olympische-Spelen-Atleet’ moet zijn. Dit wordt geen selectie voor een ‘ultralooprace’. Maar als het landschap een ‘maatje’ te groot voor je is, dan staat dat je veiligheid en het genieten in de weg.

*Wat voldoende is, beoordeel ik graag zelf op grond van je eerdere (bergwandel)ervaringen (via vragen op het aanmeldformulier) en op grond van een inschatting van je conditie.

Voor de fotografie zijn geen speciale vereisten gesteld, anders dan de basale kennis van sluitertijd, diafragma en isowaarden én handigheid met de eigen camera. Vanwege de kleine groepsgrootte kan ieder op eigen niveau werken.

DEZE REIS ZIT VOL!