Over Jolanda Linschooten


Dettifoss. IJsland

Jolanda Linschooten is fotograaf & auteur, avonturier & ultraloopster.  Tevens is zij multimediapresentator bij Mondiavisueel. Sinds 2000 leeft Jolanda Linschooten van haar avonturen, reportages en expedities. Zo trok zij op eigen kracht dwars door Alaska (per mountainbike, te voet en per kano van noord naar zuid); te voet van kust naar kust over IJsland; met husky Herschel op ski’s door noord-Canada, kamperend bij temperaturen rond -45 graden Celsius; ook werd zij Nederlands eerste vrouw die op ski’s de Groenlandse ijskap overstak. In januari 2017 werd zij samen met Frank van Zwol genomineerd als European Adventurer of the Year (in het kader van hun project ‘Op Eigen Houtje’).

Ook volgde Jolanda diverse cursussen, zoals ijsklimmen en gletsjerspletenredding bij de NKBV, wildwatervaren en slalomvaren bij Stipyaks, diverse cursussen EHBO en de twee-sters NOB duik-opleiding.

Ze schrijft en fotografeert op freelance-basis voor diverse tijdschriften, waaronder National Geographic Magazine & -Traveler, Op Pad, Runner’s World, Happinez en Focus. Ook levert zij bijdragen aan De Reisjournalist, het online reismagazine met Nederlands beste reisfotografen & -journalisten.

Ze publiceerde 4 bergwandelgidsen (Noorwegen, Zwitserland, Groot-Brittannië en IJsland), een kanogids (samen met Frank van Zwol), boeken over ultralopen en non-fictie leesboeken. Haar (inmiddels uitverkochte) foto-verhalenboek Poollicht is genomineerd voor shortlist van de Bob den Uylprijs als beste reisboek van 2007. Ook won zij de 2e prijs voor de beste journalistieke reisproductie van 2009 (Aad Struijs Pers Prijs). Haar OpPad reportage Ardennen is genomineerd voor de Persprijs Wallonië 2013.

image003

 

Over haar reizen geeft Jolanda multimediapresentaties, die voor uw bedrijf of vereniging te boeken zijn via deze site. Ook is zij als lezinggever ingeschreven bij de Speakers Academy en bij Schrijvers School & Samenleving. Tevens is zij multimediapresentator bij Mondiavisueel, een collectief van samenwerkende professionele sprekers die spectaculaire multimediale presentaties in theaters verzorgen. SBS-6 kwam langs!

 

Naast haar avonturen is ze actief als ultraloopster bij internationale trails. Ze werd onder meer 2e bij de vrouwen in de Marathon des Sables (top 30 overall) en won de Ultra-trail Mont-Blanc/TDS . In 2010 werd ze Nederlands Kampioen 100 kilometer op de weg. In 2013 liep ze in haar eentje gedurende 40 dagen bivakkerend 2000 km van zuid naar noord over trails door Groot-Brittannië. In 2014 rende ze solo en bivakkerend 450 km in ruim een week over de Zweedse Kungsleden. In 2015 nam Jolanda voor de 3e keer deel aan de Marathon des Sables in de Marokkaanse Sahara en later dat jaar rende zij solo over de GR20 van Corsica.

Mijn drijfveer is de beleving van het buitenzijn, dit te delen in woord en beeld zie ik als een boeiende opdracht. We zijn vaak zo druk, overladen met al onze ‘belangrijke’ activiteiten; daarbuiten raakt alles in een ander ritme en perspectief – zo simpel en krachtig.

Kaitumelva, Zweeds Lapland

Jolanda is getrouwd met Frank van Zwol: gediplomeerd wildernisgids. Frank geeft cursussen zoals zelf leren navigeren in de bergen, leren winterkamperen, open kanovaren & winter-bushcraft. Ook is Frank thriller-auteur: hij schreef ‘Klem’ en ‘Het Thule-incident’. Zijn 3e thriller, ‘Niemandsland’, verschijnt mei 2014. Ook maakt Frank reportages. Frank test als freelance technisch redacteur ook regelmatig buitensportmateriaal voor Op Pad en schrijft daar reviews over.

Samen ondernamen zij expedities zoals die dwars door Alaska en over de Groenlandse ijskap; ze schreven samen het boek ‘Kanoparadijs Nederland’. Hun recente project ‘Op eigen houtje’ betreft een drieluik van zelfgemaakte materialen (ski’s, sneeuwschoenen & houten canvaskano) waarmee ze de natuur van Scandinavië in trekken en aan den lijve ondervinden hoe onthaasten je complete manier van leven verandert.

Tijdens mijn tochten en expedities in Noord Europa, Canada en Alaska, ontdekte ik de enorme meerwaarde van tochten op eigen kracht door de wildernis. Je komt weer tot rust en stress verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je presteert dingen waarvan je nooit gedacht had dat je het kon. Je krijgt ruimte om je eigen leven van een afstand te bekijken, los van alle maatschappelijke en sociale verplichtingen van alledag. Je bepaalt je eigen koers en ontwikkelt zelfvertrouwen. Je beweegt je in harmonie met natuur en landschap. Fysiek en mentaal kom je weer in balans. Kortom, je wordt weer jezelf. Dit effect noem ik het wilderness-effect.

looptocht dawson-old crow,

Husky Herschel is een echte sledehond, geheel wit en een kruising tussen een Alaskan Malamute en een Siberische husky; Herschel woonde in het uiterste noorden van Canada, Inuvik, in een kennel met 30 andere sledehonden waar hij de eerste 5 jaar van zijn leven sledes trok. Tot het moment in 2009 dat Jolanda hem als ‘leenhond’ meenam om een maand samen door de arctische wildernis te trekken (Into the white); Herschel leerde een totaal ander leven kennen. Afscheid nemen was geen optie, dus sindsdien zijn zij onafscheidelijk en leeft Herschel in Akersloot. Lees hier zijn verhaal.

Woef!!