Niet de race maar de reis

Niet de race maar de reis

In 2013 rende Jolanda solo door Groot-Brittannië. Offroad van Land´s End naar John´O Groats over 2000 km. Gedurende 40 loopdagen plus 8 rustdagen. “Geen supportcrew, stopwatch of massagetafel maar onderweg bivakkeren. Start en finish zijn slechts bakens die het onderweg zijn markeren. Niet zo snel maar zo MOOI mogelijk van zuid naar noord.” Essentieel was om zoveel mogelijk onderweg wild te kamperen: “waardoor de band met de natuur zoveel sterker zal zijn dan wanneer ik aan het eind van elke dag een Bed & Breakfast induik. Natuurbeleving kan ook dichtbij huis en hoeft niet altijd eindeloos veel te kosten of exotisch te zijn.”

Niet-de-RACE-maar-de-REIS-jolanda-linschooten

Groot-Brittannië kent veel ruige natuur met prachtige langeafstandswandelpaden en daarvan heeft Jolanda een hele reeks aaneen gekoppeld  waaronder de South West Coast Trail, Offa´s Dyke Path, de Pennine Way, de Cumbria Way, Hadrian Wall National Trail & de West Highland Way. Natuur als inspiratiebron ipv racedecor. “Lopen” schreef Jolanda’s grote voorbeeld de ultraloop-pionier Jan Knippenberg, “is een manier van reizen waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen.” Een kleurrijke lezing die absoluut niet (alleen) bedoeld is voor hardlopers maar voor ieder die door natuur geïnspireerd raakt.

Bestel het boek hier

Lees het weblog dat Jolanda gedurende 48 dagen onderweg bijhield. Bekijk de foto’s van deze unieke trailrun. 

Bekijk de filmtrailer die Jolanda maakte van deze reis:

 

5 Comments on Niet de race maar de reis

 • Nico zegt:
  16 april 2015 om 07:12 uur

  Hoi Jolanda,
  Ik zag je verhaal bij De wandeling, erg boeiend! Ik heb de pelgrimstocht naar Santiago gelopen, een keer door Noord Spanje en een keer vanaf Lissabon (niet hard maar wandelend) dus ik ken het gevoel dat je beschrijft. Ik concentreer me nu meer op het hardlopen. Een ultra ga ik nog niet halen maar je inspireert wel om doelen te stellen. Ik ga snel je boek lezen en kaarten bestellen, ben benieuwd naar de voorstelling.
  Sportieve en hartelijke groet, Nico.

  Beantwoorden

 • Antoine Hazelaar zegt:
  2 mei 2015 om 10:50 uur

  Hoi Jolanda, zojuist je boek ‘Niet de race, maar de reis’ uitgelezen. Wat een inspirerend boek en respect voor je doorzettingsvermogen. Al heb ik er zelf pas een marathon op zitten, het motiveert mij ooit nog eens een zelfde reis te maken (of een gedeelte). De schoonheid van de natuur, het uitdagen van jezelf en beleven waar het in dit leven nu echt om draait. Luxe is slechts een bijzaak en wordt vaak te belangrijk gemaakt. Genieten van de momenten met jezelf en je geliefden. Wat een heerlijk verhaal. Ik ga zo eerst eens even een lezing bij je boeken want ik ben benieuwd naar nog meer verhalen en foto’s.
  Gr. Antoine

  Beantwoorden

 • Janny zegt:
  28 augustus 2015 om 19:23 uur

  Hallo Jolanda, geweldig wat je allemaal onderneemt en wat een feest om het te mogen volgen. Respect!! Je boek gekocht en ervan genoten. Doorgegeven aan mijn hardloopvriendin, met wie ik morgenochtend ga hardlopen en morgenavond geef ik hem aan mijn broer. Heerlijk. Ik wens je alle goeds en veel gezondheid en dat je nog lang zo mag doorgaan. Hartelijke groet, Janny

  Beantwoorden

 • Tiny en Phil zegt:
  31 oktober 2015 om 10:48 uur

  Hoi..Jolanda…wat hebben wij genoten van de lezing”Niet de Race maar de Reis” gisteren avond in Limmen…echt inspirerend..wat ben je een vrolijke,geweldige doorzetter…een Topper..!!groeten Phil en Tiny..

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht